BiH
0

Bastah, Bašić i Višković u srijedu se izjašnjavaju o krivnji

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu u krivičnom predmetu "Predrag Bastah i drugi" zakazano je za 30. aprila, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Predraga Bastaha, Veljka Bašića i Gorana Viškovića za zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Bastah, Višković i Bašić su od aprila do kraja septembra 1992. sudjelovali u sistematskom napadu usmjerenom protiv nesrpskog stanovništva općine Vlasenica. Navodno su sudjelovali u hapšenju, zatvaranju Bošnjaka i odvođenju u logor "Sušica“.

Optuženi Predrag Bastah je, prema navodima optužnice, kao pripadnik rezervnog sastava Službe javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica 23. aprila 1992. u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta "Lipa“ u Vlasenici, sa srpskim vojnikom, naredio jednom civilu da se doveze do Policijske stanice Vlasenica. Nakon toga, Bastah ga je navodno s još trojicom srpskih vojnika udarao po tijelu, uslijed čega je civil zadobio tjelesne povrede.

Bastah je optužen i da je 31. maja 1992. učestvovao u nezakonitom zatvaranju dvojice Bošnjaka u PS Vlasenica gdje su navodno bili izloženi mučenju.

Prema navodima optužnice, Goran Višković je kao pripadnik Vojske republike srpske (VRS) u maju 1992. u PS Vlasenica, s više neidentificiranih uniformiranih osoba, u više navrata tukao Bošnjaka. Nakon toga civil je navodno bio zatvoren u ćeliji sedam dana, a poslije prebačen u logor "Sušica“ od kada mu se gubi trag.

Optuženi Goran Višković i Predrag Bastah su u junu 1992. navodno odveli jednog civila u logor "Sušica“ i, nakon što je isti izveden iz logora, gubi mu se trag.

U optužnici stoji i to da je Višković u prvoj polovini juna 1992. godine u prisustvu trojice stražara silovao ženu.

Veljko Bašić je optužen da kao upravnik logora "Sušica“ ništa nije poduzeo da bi kaznio počinioce i spriječio ubistva i prisilne nestanke zatvorenika iz logora "Sušica“.

Optuženi Bašić je navodno učestvovao u premještanju više stotina zatvorenika u logor "Batković“ kod Bijeljine i u prisilnom preseljenju zatočenih žena i djece u Kladanj ili Cersku.