BiH
0

Bašić: Teško je biti građanin BiH, a slijepi građanin još teže

FENA
Adnan Bašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adnan Bašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Teško je biti građanin BiH, a biti slijepi građanin je još teže", kazao je danas Agenciji Fena poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa.

Bašić je govoreći o poteškoćama s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe u BiH kazao da u BiH postoji mnogo zakonskih i podzakonskih akata za slijepe i slabovidne osobe, ali da se oni ne poštuju.

Najavio je da će 23. oktobra bit održana zajednička sjednica oba doma PSBiH na kojoj planira postaviti pitanje ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću koliko se u njegovom mandatu poštuje potpisana Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, a u koliko se segmenata krši.

Dodaje da težina invalidnosti donosi i težinu problema.

  • Ono što političari rade s kulturom u BiH je veliki cinizam i pitam se zašto civilizovana Evropa uopšte obraća pažnju na BiH - zaključio je Bašić.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH Sakib Pleh kazao je da su slijepe i slabovidne osobe u BiH dovedene na ivicu margina i jako malo se posvećuje pažnje ovim osobama.

Dodao je da se vlasti u BiH rijeko sjete ove populacije, odnosno samo na današnji dan te da će ih sutra već svi zaboraviti.

Prema njegovom mišljenju najbolje rješenje ovog problema jest da se konstantno vrši pritisak na predstavnike svih nivoa vlasti.

  • Samo na taj način političari mogu da shvate ove osobe koje diskriminiraju sve vrijeme - objasnio je Pleh.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH je jedinstvena institucija koja prikuplja, stručno obrađuje, čuva i distribuira bibliotečku građu za slijepe i slabovidne osobe.

  • Biblioteka je najvažnija institucija za slijepe i slabovidne osobe u BiH, jer oni jako puno čitaju za razliku od naših političara. Knjiga im je jedini prozor u svijet - naglasio je Pleh.

Biblioteka je u grupi od sedam institucija čiji status nije riješen.

  • Biblioteku je osnovala Republika BiH, a država BiH ne želi da preuzme osnivačka prava i zbog toga se nalazi u ovakvoj situaciji - pojasnio je.

Pleh je naglasio da će učiniti sve da se biblioteka ne zatvori, iako u 2013. godini nije izdvojena nijedna marka za njen rad.

"Jedino je Kanton Sarajevo iz svog budžeta izdvojio oko 3.000 KM za materijalne troškove, a ne za redovnu djelatnost", kazao je.

Pleh je naglasio da zaposlenici biblioteke mjesecima nisu primili plaću, jer njih niko ne finansira.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 2008. godine Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH te zadužilo nadležno Ministarstvo civilnih poslova BiH (Sektor za zdravstvo i Sektor za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije) da, u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, na prigodan način sudjeluje u obilježavanju 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa i u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra još od 1964. godine kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

Taj dan je prerastao u Međunarodni dan slijepih, a tom prilikom se javnost informira o problemima slijepih osoba.