BiH
0

Baščaršija od sutra atelje za 26 umjetnika iz devet zemalja

FENA
Sarajevska starogradska jezgra i Baščaršija će od 7. do 14. oktobra biti otvoreni atelje u kojem će umjetnici, njih 26 iz devet zemalja slikati "Austrougarski period Sarajeva".

Radi se o drugoj po redu Internacionalnoj umjetničkoj koloniji koju u glavnom gradu BiH organizira Galerija "Preporod".

Slikarka i voditeljica Galerije "Preporod" koja je i autor projekta Kolonije u Sarajevu Mirsada Baljić u izjavi za Agenciju Fena kaže da će umjetnici iz devet zemalja, slikati, svako na svoj način " austrougarski period grada na Miljacki".

"Namjera je da Kolonija postane tradicionalna u Sarajevu, kako bi povezivala umjetnike iz različitih sredina i različitih tradicija, a radovi koji nastanu tokom Kolonije obogatit će fundus Bošnjačke zajednice kulture 'Preporod' i njenu galeriju", kaže slikarka Baljić.

Počasni učesnici predstojeće Kolonije su Affan Ramić i Jusuf Nikšić.

Iz BiH učesnici Kolonije su Dževdet Nikočeić, Ćazim Hadžimejlić, Edin Numankadić, Mensura Jahić, Merima Ivković, Mustafa Skopljak, Hamzalija Muhić, Ira Skopljak, Amra Kozić, Mersiha Merdžanović, Suvada Šaćiragić, Avdo Žiga, Damir Avdić i Mirsada Baljić.

Iz Turske dolaze Orhan Cebrailoglu, Ziyad Sultanov i Teymur Agalioglu, iz Mađarske Zalan Kertan, iz Finske Amir Khatib, iz Makedonije Nevzat Kica Bejtuli, sa Kosova Ethem Baymak, iz Njemačke Gabriele Schaffartzik, iz Švedske Ali Najar, iz Velike Britanije Gwen Jones.

Radovi koji nastanu tokom trajanja Kolonije će od 14. oktobra biti izloženi u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Umjetnici će posjetiti Mostar, Konjic, Balagaj, Počitelj i Bijambare.