Valentin Inzko
0

"Baščaršija je duh koji obogaćuje i južnu Evropu"

FENA
Foto: EUSR
Foto: EUSR
Baščaršija je konačni cilj svakog stranca i ona ne obogaćuje samo Sarajevo već je to duh koji obogaćuje i južnu Evropu, kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko jučer u Sarajevu na predavanju Enesa Kujundžića o temi "UNESCO-ova Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i njene implementacije u BiH".

Predavanje je organiziralo Udruženje "Tradicionalni zanatski esnafi Sarajevo", da bi se ozbiljnije pristupilo dokumentiranju, promociji i zaštiti tradicijske kulture i znanja, uključujući tradicionalno zanatstvo po kojem je sarajevska Baščaršija poznata diljem svijeta, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

"Bosna je poevropljena, Evropu treba pobosančiti", kazao je Inzko.

Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i njene implementacije u BiH ratificirana je ove godine i obuhvata žive ljudske riznice, te je Kujundžić govorio o ljudskoj raznolikosti iz koje proizlazi: usmena tradicija – predaja, izvođačka umjetnost, društveni običaji, znanje i praksa itd., kao i o tradicionalnom zanatstvu, institucionalnom ambijentu i obrazovnom sistemu.

U sklopu predavanja Kujundžić je promovirao "Putokaz", časopis za razvoj, obrazovanje, nauku i kulturu, čiji je osnivač.

Predsjednik Udruženja "Tradicionalni zanatski esnafi Sarajevo" Nasir H. Jabučar govorio je o prošlim vremenima i odnosu prema zanatu za što je kao najbolji primjer naveo riječi roditelja djetetu: "Ako budeš slabo učio, dat ću te na zanat".