BiH
0

Bas-Beker prenio Dodiku zabrinutost u vezi s dešavanjima oko BHT1

FENA
Viši zamjenik visokog predstavnika u BiH Piter Bas-Beker danas je na sastanku s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom još jednom izrazio zabrinutost međunarodne zajednice u vezi s nedavnim dešavanjima oko BHTV 1, uzimajući u obzir činjenicu da sloboda medija i sloboda izražavanja predstavljaju dva osnovna prava koja su od ključne važnosti za slobodnu i pluralističku demokratiju.

Ovo je na pres-konferenciji u Banjoj Luci saopćila glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

Kako je navela, na sastanku ambasadora Bas-Bekera i Dodika će, također, biti riječi o državnoj imovini u BiH, što je spomenuto i u ekspozeu Nikole Špirića pred Predstavničkim domom BiH. Špirić je tada kazao, kako je podsjetila, da će “implementacija sporazuma o sukcesiji imovine i regulisanje statusa državne imovine biti među prioritetima nove državne vlade.”

Istakla je da OHR smatra ovu izjavu veoma ohrabrujućom, posebno Špirićev poziv za više podrške komisiji za državnu imovinu. OHR je više nego spreman da pomogne vlastima BiH u rješavanju ovog zadatka.

Na sastanku višeg zamjenika visokog predstavnika i premijera RS-a bit će riječi i o reformi obrazovnog sistema, reformi sistema javnog emitovanja i važnosti usvajanja nedostajućih zakonskih akata na državnom nivou.

Piter Bas-Beker danas završava dvodnevnu posjetu Banjoj Luci.