BiH
8

Barth: Slobodni mediji potrebni koliko i ekonomske reforme

FENA
David Barth (Foto: Klix.ba)
David Barth (Foto: Klix.ba)
Direktor Misije USAID-a BiH David Barth smatra da su za postkonfliktnu zemlju u tranziciji, kao što je BiH koja se kreće prema evropskim integracijama slobodni mediji potrebni u istoj mjeri kao i ekonomske reforme.

"Svi znamo da demokracija ne funkcionira bez informiranog građanstva. Trebamo glasače koji znaju činjenice da bi donijeli odgovorne odluke. Mediji imaju veliku odgovornost do prenesu te činjenice, da budu ti koji informiraju i obrazuju i to moraju raditi na nepristran način, bez ikakvog utjecaja", kazao je Barth.

Na konferenciji "Ka poboljšanju standarda u medijskom izvještavanju o narednim izborima" koja je danas održana u Sarajevu Barth je procijenio da je politička situacija u BiH "postala uveliko polarizovana što unazađuje napredak koji je ostvaren u sektoru medija".

"Izvještaj o monitoringu medija koji smo vidjeli tokom prethodnih općih izbora pokazao je da su izvori medija pružali raznolik raspon informacija o političkim kandidatima, njihovim platformama i pitanjima i zbog toga vas pohvaljujemo. To je dobra vijest. Ali izvještaji su također pokazali da je urednička politika većine medija uređena prema političkim interesima vlasnika tih određenih medija, a ne interesima gledatelja i čitatelja. Izvještaji su pokazali da ti problemi nisu kratkoročna anomalija, već da to oslikava negativne trendove u medijima zemlje", kazao je.

Pozdravio je zajednički napor nevladinih organizacija i stručnih organizacija koje se okupljaju na skupovima poput ovog i izrazio nadu da će to rezultirati setom snažnih preporuka za poboljšanje a da će vlasti razmotriti povratnu informaciju s današnjeg skupa i civilnog društva općenito i napraviti nacrt novog izbornog zakona. To je, kaže, veoma bitno.

"Ali osim prezentiranja seta preporuka civilno društvo, nevladine organizacije, zabrinuti novinari i građani trebaju osigurati da se izmjene koje su potrebne za pozitivni ambijent medija provode. Postoji mnogo dobronamjernih preporuka u ovoj zemlji i ne umanjujem njihov značaj, ali nedostaje provedba. Novinari trebaju biti objektivni, trebaju biti zaštićeni i nikad biti u strahu od zastrašivanja. Koji god alati su potrebni da se to postigne vlasti ih moraju donijeti", kazao je.

Današnja konferencija okupila je predstavnike medija, državnih institucija i tijela za regulaciju medija, a imala je za cilj da razmijene mišljenja o tome šta treba poboljšati za naredne općinske izbore koji će kod nas biti za manje od dvije godine, a opći za oko četiri godine.