BiH
0

Barroso: BiH ima evropsku perspektivu i ne može sebi priuštiti odgađanje reforme ustava

FENA
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso uputio je pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmanu Tihiću u kome pozdravlja politički aporazum o reformi Ustava Bosne i Hercegovine.

Jačanje institucija države Bosne i Hercegovine, posebno proširenje ovlasti Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine, dodatno će pomoći efikasnom funkcionisanju demokratije. Ključno je to što politički sporazum uvažava prava svih građana i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, te ustav usklađuje s Evropskom poveljom o ljudskim pravima, kazao je predsjednik Evropske komisije.

Govoreći o značaju ovoga procesa, Barroso je istakao da je sada važno da Parlamentarna skupština što prije usvoji amandmane, kako bi se oni mogli primjenjivati na opšte izbore planirane za oktobar. Usvajanje ovih amandmana bio bi pozitivan signal Evropskoj uniji i njenim članicama o opredjeljenju Bosne i Hercegovine za reforme i spremnosti da ide naprijed, prema Evropi.

"Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina sebi ne može priuštiti odgađanje revizije ustava, jer su joj neophodne efikasne i funkcionalne državne institucije koje mogu bolje služiti građanima, a zemlji omogućiti nesmetan napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja", navodi Barroso.

Ovo je važan korak naprijed u nužnoj ustavnoj i zakonodavnoj evoluciji koju će Bosna i Hercegovina morati potpuno provesti na svom evropskom putu. Evropska komisija će nastaviti podržavati ustavne reforme i davati savjete i smjernice za nastavak procesa.

"Bosna i Hercegovina ima jasnu evropsku perspektivu! Njena budućnost je u Evropskoj uniji! Nadam se da će Bosna i Hercegovina sada usvojiti amandmane na Ustav i nastaviti taj proces u kontekstu svoje evropske budućnosti, poručio je predsjednik Evropske komisije predstavnicima vlasti i građanima naše zemlje", saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.