BiH
0

Bariša Čolak u Beogradu razgovarao sa ministrom Petrovićem -Jurišić ostaje u zatvoru

FENA
Ministar pravde BiH Bariša Čolak razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom pravde Republike Srbije Dušanom Petrovićem i njegovim saradnicima.

"Razgovorom o svim pitanjima sam zadovoljan izuzev pitanja koje je za nas bilo i najznačajnije, a to je pitanje izručenja Ilije Jurišića koji se nalazi u zatvoru u Beogradu“, kazao je nakon sastanka ministar Čolak za Agenciju FENA.

Prema njegovim riječima, stav Ministarstva pravosuđa, odnosno pravosudnih tijela Republike Srbije je da, imajući u vidu odredbe Krivičnog zakonika Republike Srbije, oni nisu u mogućnosti Jurišića izručiti vlastima BiH iz razloga što je za to djelo predviđena kazna od deset godina ili veća kazna.

"Naravno da sam se ja pozivao na to da je ovaj predmet prethodno ustupljen pravosuđu BiH po Rimskom sporazumu, odnosno po Pravilima puta, da je djelo počinjeno na prostoru BiH pa je mjesto izvršenja trebalo biti mjesto i suđenja, da zapravo u BiH postoji najveći broj dokaza o tome što i kako se to desilo“, kazao je Čolak.

Osim toga, dodao je on, to bi značilo i bolju suradnju ne samo između dva ministarstva nego otvorilo i nove perspektive u budućoj suradnji između dvije države i općenito boljim odnosima između dvije države.

"Na koncu sam se pozvao i na to da međunarodne norme, odnosno Evropska konvencija o prenosu postupaka ne priječi izručenje u ovom slučaju, da uvijek međunarodne konvencije imaju prednost, imaju supremaciju nad domaćim propisima“, kazao je Čolak.

Međutim, ponovio je on, stav je pravosuđa Republike Srbije da nisu u stanju izručiti Iliju Jurišića, s tim da će oni učiniti sve da se taj postupak jako brzo završi, što bi značilo da će onda pravosuđe Republike Srbije dalje odlučiti šta će biti sa tim postupkom.

Na pitanje šta u ovoj situaciji institucije BiH mogu uraditi, ministar Čolak je kazao da su sve učinili što se moglo učiniti.

"Dakle, u formalno-pravnom smislu sve što je trebalo dostaviti pravosuđu Republike Srbije to je učinjeno. Naravno, sad je taj naš zahtjev na Sudu u Beogradu. Međutim, ono što sam čuo danas od ministra Petrovića i njegovih suradnika ne daje nekakvu veliku nadu da će Jurišić biti tako brzo izručen pravosuđu BiH. Jedino obećanje koje smo dobili je čvrsto obećanje da će oni taj postupak jako, jako brzo završiti i da su pri samom kraju saslušanja svjedoka“, kazao je ministar Čolak.

Inače, tokom današnjeg sastanka razgovarano je i o unapređenju suradnje između dva ministarstva, posebice oko inoviranja Sporazuma o pružanju pravne pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, Protokola o suradnji dva ministarstva itd.

"Načeli smo i neke nove teme, ja sam inicirao pitanje zaključenja sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima između BiH i Republike Srbije, mogućeg sporazuma oko ekstradicije. Od strane Republike Srbije pokrenuto je pitanje i mogućeg zastupanja advokata ili odvjetnika iz jedne države u drugoj“, kazao je ministar Čolak dodajući da je otvoreno niz pitanja.

"Oko ove prve dvije konvencije postignuto je potpuno suglasje da treba vrlo brzo prići izmjenama i dopunama kako bi naša pravosudna tijela, dakle i jedne i druge države, mogla neposredno surađivati“, kazao je Čolak.