BiH
0

Bariša Čolak: Što prije riješiti problem zastoja u funkcionisanju Doma naroda

SRNA
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je danas u Sarajevu da je potrebno što je moguće prije riješiti problem koji je doveo do zastoja u funkcionisanju ovog doma.

"Činjenica je da imamo problem i da ga moramo što prije riješiti. U protivnom mislim da smo u problemu koji će, prema mom sudu, nadmašiti sve dosadašnje probleme", rekao je Čolak novinarima nakon što nije održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda zbog nedolaska članova iz Kluba srpskih delegata Dragutina Rodića (DNS) i Sredoja Novića (SNSD).

Podsjećajući da je BiH konačno dobila "zeleno svjetlo" za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Čolak je ocijenio da problem u radu Parlamentarne skupštine BiH treba što prije riješiti da bi ova institucija mogla početi da radi u punom kapacitetu i da bi se što prije uspostavio Savjet ministara.

"Pred nama je zaista jedan mukotrpan i težak rad", istakao je Čolak.

On smatra da problem u radu parlamenta treba riješiti u razgovoru.

"Mislim da je rješenje ponovno sjedanje za sto i vidjeti gdje je problem nastao. Mislim da ovo ne bi trebalo biti nerješivo", dodao je Čolak.

On je podsjetio da je na Zajedničkom kolegijumu oba doma Parlamentarne skupštine BiH dogovoren sastav zajedničkih komisija, ali da je u Predstavničkom domu došlo do izmjena.

"Mislim kada je riječ o kandidatima koji su predloženi iz Doma naroda da nema problema, ali jedini način je da sjednemo za sto, vidimo gdje je problem i da ga prevladamo", zaključio je Čolak.

On je izrazio spremnost da se razmotre eventualni prijedlozi SNSD-a za prevladavanje problema.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Halid Genjac smatra da su "argumenti SNSD-a i DNS-a za najavljeni nedolazak njihovih predstavnika na današnju sjednicu Doma naroda i za napuštanje sjednica Predstavničkog doma isfabrikovani".

Genjac je mišljenja da iza tih, kako kaže, isfabrikovanih razloga stoje krupniji razlozi. "Bojim se da je ovo najava blokada, opstrukcija i ucjena u Parlamentarnoj skupštini u drastičnijoj mjeri nego što smo to imali proteklih mjeseci", kaže Genjac.

On je dodao da se dugo može govoriti šta je pozadina toga i šta su razlozi, ali da će trebati dosta strpljenja, spremnosti na kompromis i truda da se ovaj problem riješi.