BiH
4

Bariša Čolak: Javna uprava BiH je spora i neefikasna

SRNA
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar pravde BiH Bariša Čolak ocijenio je danas u Sarajevu da je javna uprava u BiH prilično spora, troma i nedovoljno efikasna, te da postoji ogroman prostor za napredak.

Čolak je, uoči prezentacije projekta "Modernizacija sistema upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi", koji finansira EU sa 1.769.000 eura iz IPA 2011, izrazio uvjerenje da će i ova konferencija, kao i do sada uloženi trud u BiH, ipak, uroditi plodom i da će BiH krenuti da uspostavlja efikasniju, nepristrasniju i odgovorniju javnu upravu, što je opšti cilj.

"Građanima treba brza, efikasna i kvalitetna usluga javne uprave, bez obzira o kojoj državi je riječ, a da bi se to postiglo treba imati stručne i osposobljene ljude", rekao je Čolak novinarima.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, koji je otvorio ovaj skup, naglasio je da se projekat bavi reformom sistema upravljanja ljudskim potencijalima "što je veoma važan elemenat za svaku zemlju koja nastoji da uđe u EU".

"Javna uprava igra veliku ulogu u pripremi zemlje za članstvo u EU. Postoji jaka pravna stečevina koja se odnosi na javnu upravu i njenu ulogu, jer ona mora da bude efikasna i transparentna da bi i država mogla da bude uspješna. BiH treba da pređe još dobar dio puta kako bi modernizovala svoju javnu upravu u skladu sa standradima EU", poručio je Daviddi.

ističući značaj realizacije ovog programa, koordinator za reformu javne uprave BiH Semiha Borovac najavila je novi projekat koji se odnosi na uspostavljanje Okvira politika za razvoj upravljanja ljudskim resursima, prvenstveno na načelima odgovornosti, efikasnosti i meritornosti.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta Pejo Mendeš rekao je da je na planu upravljanja ljudskim resursima u distriktu do sada mnogo urađeno i da je donesen zakon o administraciji kao bitan preduslov za razvoj modernog demokratskog društva.

U Sarajevu je danas predstavljen projekat "Modernizacija sistema upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi", čiji su ciljevi i aktivnosti u skladu sa Strategijom reforme javne uprave u BiH, a čije je provođenje jedan od ključnih faktora za uspješnost procesa evropskih integracija.