Završeno ročište u Sudu BiH
0

Bariša Čolak donosi konačnu odluku o izručenju Paravinje

FENA
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
U Odjelu III Suda Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u vezi s molbama Republike Hrvatske i Republike Srbije za izručenje Dragana Paravinje, potvrdila je Feni Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH.

Po njenim riječima, Paravinja je kazao da se ne protivi izručenju R Hrvatskoj, odnosno da se protivi izručenju R Srbiji.

U vezi s tim, pristao je na pojednostavljenu proceduru izručenja R Hrvatskoj, što znači da će spis zajedno sa zapisnikom s današnjeg ročišta biti upućen Ministarstvu pravde BiH i ministar pravde BiH će donijeti konačnu odluku.

Kada je riječ o prijedlogu za izručenje R Srbiji, kojem se Paravinja protivi, sudija za prethodni postupak će donijeti mišljenje koje će uputiti Vanraspravnom vijeću Suda BiH, a koje će donijeti odluku o tome da li su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje R Srbiji.

Rješenje Vanraspravnog vijeća će, također, biti dostavljeno Ministarstvu pravde BiH i konačnu odluku o tome kojoj će zemlji Paravinja biti izručen donijet će ministar pravde BiH.

Protiv Dragana Paravinje se u BiH vodi postupak u Osnovnom sudu na Sokocu za pokušaj silovanja iz 2002. godine, a u istrazi u vezi s nestankom maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, Paravinja je priznao da je 7. juna povezao svojim kamionom dok je stopirala za Split, te je ubio i tijelo bacio u Krku.

Međutim, iako je Paravinja, nakon hapšenja 26. juna na području Srpca dao takvo priznanje, postoje određene sumnje prema njegovom iskazu kada je u pitanju Antonija Bilić.

Paravinja se u međuvremenu pred sokolačkim Osnovnim sudom izjasnio da nije kriv po optužbi za pokušaj silovanja djevojke G. S. s Pala 2002. godine.