BiH
18

"Barcelona je bila i uvijek će biti uz Sarajevo"

Piše: J. Hadžiahmetović
Xavier Trias i Alija Behmen, gradonačelnici Barcelone i Sarajeva
Xavier Trias i Alija Behmen, gradonačelnici Barcelone i Sarajeva
Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone, danas je zajedno sa Alijom Behmenom, gradonačelnikom Sarajeva, odao počast i položio cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. godine. Ovom prilikom, prvi čovjek katalonske prijestolnice ponovio je kako je Barcelona bila i uvijek će biti uz Sarajevo.
Xavier Trias i Alija Behmen polažu cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. godine
Xavier Trias i Alija Behmen polažu cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. godine
Iako je gradonačelnik Barcelone tek godinu dana, Trias je najavio kako će nastaviti veoma uspješnu saradnju između dva pobratimska grada koja se njeguje više od 15 godina.

"Ovo je za mene posebna posjeta. Rekao sam gradonačelniku Sarajeva da će naši odnosi ostati isti i da ćemo i dalje sarađivati, posebno u oblasti kulture, sporta i druge društveno korisne stvari. Položili smo cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i posebno sam emotivan u ovom trenutku. Užasnut sam činjenicom da su mnogi dječiji životi ugašeni na najgori mogući način", kazao je Trias koji je po zanimanju pedijatar.

Prema njegovim riječima, jako je tužno što oni najmlađi moraju plaćati za netoleranciju odraslih.

"Moramo učiniti dodatne napore da pamtimo ovakve stvari i da se one nikada više ne dese. Ni u Sarajevu ni u ostalim gradovima svijeta. Veoma je važno imati sjećanje na ovakve događaje. Govorim vam na primjeru svoje djece koja nisu svjesna šta se dešavalo u španskom građanskom ratu", dodao je gradonačelnik Barcelone.

Alija Behmen je kazao kako ovo obilježje najteže doživljava.

"To su bile mlade duše koje ništa nisu skrivile, ali su im oduzeti životi. Maločas mi je gradonačelnik Barcelone rekao da je jedan katalonski pjesnik napisao pjesmu o djeci Sarajeva", kazao je Behmen te dodao kako se nada još uspješnijoj saradnji između dva grada.

Gradonačelnici na Trgu Barcelone u Sarajevu
Gradonačelnici na Trgu Barcelone u Sarajevu
Među gostima iz Katalonije bio je i počasni građanin Grada Sarajeva Juan Maria Tintore kojem je ovo bio 25. put da boravi u glavnom gradu BiH.

"Kad sam prvi put došao u ovaj grad, nisam mislio da ću nakon toga još 25 puta biti gost. Ovo je za mene posebna satisfakcija i ovdje se osjećam bolje nego kod kuće jer me ljudi izuzetno cijene i vole", kazao je Tintore za portal Klix.ba.