BiH
29

Baralija: Članovi Predsjedništva BiH trebaju posjetiti Stolac i smiriti tenzije

FENA
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naša stranka izražava zabrinutost zbog odnosa državnog političkog rukovodstva BiH, ali i Hrvatske, prema situaciji u Stocu, saopćeno je iz te stranke.

"Od dana izbora, kada je prekinut izborni proces u Stocu, u ovoj općini nije zabilježena nijedna reakcija koja bi vodila ka rješavanju problema. Svi istupi kao da imaju za cilj dodatno podizanje nacionalnih tenzija, a znamo jako dobro iz iskustva proteklih godina da potenciranje razlika samo komplikuje problem vodeći ga ka stepenu nerazrješivosti", kazala je članica Predsjedništva Naše stranke Irma Baralija.

Po njenim riječima, problem usložnjava i "pasivnost ili bolje rečeno neusuglašenost članova CIK-a, koji od Stoca lako mogu napraviti novi Mostar, grad u izbornoj pat poziciji, gdje vlada načelnik bez legitimiteta, a politički subjekti se ne mogu dogovoriti o rješenju problema".

"Od jednostranih posjeta Stocu bh. političkih čelnika i zvaničnika iz susjedne Hrvatske, svrsishodnije bi bilo inicirati zajedničku posjetu trojice članova Predsjedništva BiH i sastanak sa svim učesnicima u sporu. Sigurno bi smirivanje tenzija najprije u samom Stocu doprinijelo ubrzanom rješavanju ovog, jednog od najvećih političkih problema trenutno u državi", zaključila je Baralija, saopćeno je iz Naše stranke.