Obraćanje povodom 11. jula
211

Barack Obama: SAD odbacuju nastojanja da se negira genocid

Klix.ba
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Povodom 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici oglasio se i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama koji je u izjavi odao počast nevino ubijenim, ali i odbacio negiranje činjenice da se dogodio genocid.

"Jedanaestog jula odajemo počast i prisjećamo se više od 8.000 nevinih muškaraca i dječaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici prije 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svijet. Ime Srebrenice uvijek će biti povezano sa najmračnijim događajima iz 20. stoljeća", navodi se u saopćenju Baracka Obame.

U obraćanju se navodi "da se što se tiče žrtava, pravda djelimično ostvaruje u sudovima u Hagu i Bosni i Hercegovini, gdje počinioci ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja djela. Znamo da bolna prošlost neće sputati budućnost Srebrenice i Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmjeri ovog zločina, da se opravda motiv za ovaj zločin, da se okrive žrtve i da se negira nepobitna činjenica da je to bio genocid. Svi mi želimo nastavak procesa pomirenja i miran suživot građana Bosne i Hercegovine i Balkana, jer će to značiti konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove u Bosni i Hercegovini i drugdje u regionu i dovelo do genocida u Srebrenici".

"I dok se 11. jula ukopavaju nove nevine žrtve ove tragedije, Sjedinjene Države su uz građane Bosne i Hercegovine i još jednom izražavaju žaljenje zbog gubitka velikog broja njihovih najmilijih. Oni su u našim srcima i sa njima suosjećamo, te se trajno obavezujemo da ćemo podržati njihove težnje ka boljoj budućnosti", stoji u saopćenju iz Bijele kuće.