BiH
0

Banovići: Ekshumirana tijela vojnika Vojske RS

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokalitetu Zajednica, mjesto Seona u opštini Banovići, pod nadzorom Tužilaštva BiH, izvršen je proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata. Identitet osoba bit će utvrđen naknadnom analizom.

Tokom potrage za posmrtnim ostacima, na pomenutom lokalitetu, pronađeni su skeletnih ostaci najmanje dvije osobe za koje se pretpostavlja da su tijela vojnika Vojske Republike Srpske.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudsko-medicinske struke, predstavnici MUP-a Tuzlanskog kantona, kao i policijski službenici PU Banovići, koji su osiguravali lokaciju.

Također, podršku u procesu ekshumacije pružali su i predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Pronađeni posmrtni ostaci bit će radi obdukcije, forenzičke obrade i identifikacije, prebačeni u Identifikacioni centar u Banjoj Luci.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim agencijama za provođenje zakona i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim dijelovima BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.