Uoči Lokalnih izbora 2012.
0

Banović: Neglasanje je luksuz koji građani BiH sebi ne mogu priuštiti

FENA
Damir Banović
Damir Banović
Neglasanje je luksuz koji građani BiH sebi ne mogu priuštiti, smatra Damir Banović, koordinator za naučno istraživačke projekte u Sarajevskom otvorenom centru.

Banović se u razgovoru za Fenu svrnuo na istorijat izbora, prava glasa te na predizbornu kampanju za lokalne izbore u BiH.

"Danas nevjerovatno zvuči put koji su morali proći obespravljene grupe za pravo glasa. Zvuči nevjerovatno šta su prolazili aktivistički pokreti Afroamerikanaca u SAD ili pokreti za politička prava žena samo da bi imali priliku da se kandiduju i da glasaju za osobu za koju smatraju da će štititi njihove interese. Puno je tu žrtve uloženo, žrtve koju mi danas zaboravljamo i olako uzimamo ono što je stečeno. Često se može čuti kolika je mala izlaznost bila na glasanju: na ivici da se izgubi legitimitet onih koji su izabrani. Nije davno izboreno glasačko pravo, a danas se osjećamo ležernim ne koristiti ga", kaže Banović.

On ističe da bosanskohercegovački građani i građanke nisu pokazali poseban aktivistički duh i sklonost da kroz proteste i štrajkove mijenjaju ili potvrde aktuelnu situaciju u zemlji.

Tako su na nivou prakse, izbori su ostali jedini mehanizam koji se koristi.

"Građani i građanke su skloni generalizirati i površno ocjenjivati osobe kandidovane za izbore karakterizacijom da su svi isti ili svi su kriminalci. No, generalizirati stvari ipak nije put rješenja. Niti je idealiziranje. Na glasačkim listićima nalaze se imena i prezimena individua koji manje ili više zavređuju biti tamo. Glasati za osobu čiji program znate i čije vrijednosti dijelite je i smisao izbora. Ne glasati ipak znači dati glas ideji koju ne podržavate. Ili glasajte ili šutite naredne četiri godine", poručuje Banović.

Komentarišući predizbornu kampanju Damir Banović kaže da se kampanja za lokalne izbore nije razlikovala od drugih koje su bile ranijih godina.

"Stranke i kandidati su se fokusirali na pitanja koju nisu lokalnog karaktera, iduću do nivoa apstrakcije relativno nebitnih za svakodnevni život i nadležnosti lokalne samouprave. Političari su slali jedni drugima neukusne poruke i usmjeravali svoju energiju da bi pokazali kako su oni s druge strane loši, a ne pokazati šta upravo oni nude. Ni ove godine nisu izostali (ne)uspješni pokušaji homogeniziranja po etničkim linijama, a sve s ciljem ostvarivanja što bolje rezultata na lokalnom nivou. U svemu ovome iracionalnom, površno i nebitnom glasači i glasačice moraju dobro izoštriti um i prepoznati kvalitetnog kandidata ili kandidatkinju. Glasati nije privilegija već moranje. Jer duhom i materijom osiromašeni bosanskohercegovački građani i građanke nemaju taj luksuz ostati kući 7.oktobra", smatra Damir Banović, koordinator Programa politička participacija Sarajevskog otvorenog centra.