BiH
0

Banjolučki biskup Franjo Komarica nominiran za Nobelovu nagradu za mir 2004.

NINA
Internacionalna liga humanista (ILH) u našoj zemlji informisala je danas u Sarajevu javnost da je banjolučki biskup msgr. Franjo Komarica nominiran za Nobelovu nagradu za mir 2004.

Nobelov odbor je još početkom prošle godine ukazao čast i pravo prof. dr. Irfanu Zuliću, predsjedniku ILH-a, da za ovo prestižno svjetsko priznanje kandidira osobu iz Bosne i Hercegovine.

Članovi Odbora za humanizam i etiku Internacionalne lige humanista prosudili su kako najrealnije i najopravdanije šanse u konkurenciji hiljada pretendenata ima strasni i beskompromisni borac za ljudska prava, mir i toleranciju, dr. Franjo Komarica, kao kandidat za Nobelovu nagradu u oblasti humanitarnog i mirotvornog djelovanja.

Prema riječima dr. Zulića, biskup Komarica je za BiH učinio više od svih domaćih političara, a u najtežim vremenima za ovu zemlju pokazao je svoju osobnu veličinu ohrabrujući ljude da ostaju na svojoj grudi i pomažući svima kojima je to bilo neophodno u vremenu kada je zlo uzelo maha u njegovoj Banjoj Luci i BiH.

Ovom prigodom ILH je pripremio posebnu studiju na tri strana jezika, u kojoj je o djelima Franje Komarice govorilo dvadesetak ljudi iz cijelog svijeta, a pripremljen je film o banjolučkom biskupu po scenariju Envera Dizdara.

Prihod od publikacije o kandidatu za Nobelovu nagradu iz BiH ići će u korist realizacije projekta ILH-a "Zajedno u borbu protiv ovisnosti, zlopotrebe i nasilja nad djecom".

Autor filma o Komarici je izrazio divljenje prema jednostavnosti i poniznosti biskupa koji je, što je Dizdara posebno dojmilo, smatrao da nema potrebe za toliku pažnju prema onome što je činio, jer je to za svakog čovjeka i svećenika potpuno normalno raditi u svakodnevnom životu.

Glavni tajnik ILH-a Zdravko Šurlan rekao je da biskup Komarica predstavlja metaforu istine i pravde, te da je buditelj savjesti uspavanih lidera ove zemlje i svijeta.

Nobelov odbor svakog 2. februara u godini konstatira ko može biti kandidat za tu uvaženu svjetsku nagradu, a razlog današnjeg objavljivanja bosanskohercegovačkog kandidata nakon dva mjeseca je u činjenici da su iz Nobelovog odbora tražili da se s imenima službenih kandidata ne izlazi ranije u javnost.

Nobelova nagrada dodjeljuje se 10. decembra.