CCI
0

Banjoj Luci i Mostaru prijeti ekološka katastrofa

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) upućuju otvoreno pismo Ministarstvu za okoliš i turizam Federacije BiH i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske povodom aktuelne, kritične situacije na akumulacijama hidroelektrana na Neretvi i Vrbasu.

U saopćenju CCI-a se navodi da tone nagomilanog plutajućeg otpada prijete da proizvedu havariju, ekološku i ekonomsku katastrofu, te ugroze sigurnost građana Banje Luke, Mostara i drugih gradova uz ove rijeke.

"Da su, shodno zakonskoj obavezi, navedena ministarstva donijela propise o ambalaži i ambalažnom otpadu, danas Vrbasom i Neretvom ne bi plutale tone plastičnog otpada, već bi on bio recikliran, čime bi se osigurale desetine radnih mjesta, dodatni izvori prihoda, i izbjegli troškovi i rizici koje ova i slične situacije u budućnosti mogu donijeti", navodi se u saopćenju.

Da su, shodno zakonskoj obavezi,mMinistarstva omogućila rad fondova za zaštitu okoliša u punom kapacitetu, ova i slične prijetnje sigurnosti i imovini građana bile bi svedene na minimum, smatraju u CCI-u.

"Zato pozivamo ministarku Fetibegović i ministra Hercega da konačno i hitno donesu neophodne propise kako bi se riješio problem ambalažnog otpada, kao i da omoguće da BiH ne bude najzagađenija zemlja regiona i jedina zamlja u kojoj se ne vrši reciklaža ambalažnog otpada", navodi se u saopćenju CCI-a.