Dragan Čović najavljuje
0

Banjaluka - mjesto za dogovor

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović nada se da će njegovom sastanku sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i liderom SDA BiH Sulejmanom Tihićem 14. juna u Banjaluci prisustvovati i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i da će biti usvojen određeni program aktivnosti budućeg zajedničkog djelovanja.

''Želja nam je da u junu, prije sjednice Savjeta za provođenje mira u BiH /PIK/, odnosno do kraja jula, kako smo i obećali, sa vrlo konkretnim planom posjetimo visokog komesara za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Javiera Solanu u Briselu i obavijestimo ga o našim konkretnim stavovima'', rekao je Čović Srni.

Prema njegovim riječima, to 'konkretno znači vrlo precizan plan aktivnosti šta lideri i institucije u BiH treba da učine na planu ispunjavanja ''pet plus dva" uslova i ciljeva  PIK-a.

''Na taj način obezbijedićemo da PIK ima jasnu  mjeru u vezi sa  statusom  BiH. Ne vjerujemo da to možemo do sjednice PIK-a i uraditi, a ostale aktivnosti usmjerićemo ka započetim reformama u BiH, koje ovu zemlju vode putem evroatlantskih integracija, a posebno izmjenama Ustava BiH'', rekao je lider HDZ BiH. 

Čović ističe da nikakvih rješenja na ovom planu nema unaprijed i da bi banjalučki sastanak trebalo  samo da posluži za pravljenje vrlo jasnog programa rada.

On je pojasnio da je to potrebno da se ne bi desilo da se poslije 14. juna čeka mjesec ili dva do narednog sastanka.

''Želimo zapravo da vrlo brzo definišemo u kojoj sedmici šta ko  od nas treba da uradi kako bismo  onda mogli, evidentno,  da se do kraja ove godine predstavimo kao partner EU koji može da  napravi puno za BiH'',  istakao je Čović.
Odgovarajući na pitanje o eventualnom uključivanju opozicije u proces ustavnih izmjena u BiH, on je potvrdio da će  ''vodeća trojka'' pozvati i druge odgovorne ljude u BiH da se uključe u proces ustavne reforme.

''Naravno da ćemo pozvati još neke ljude koji su spremni da nam se priključe, sve mogućnosti su otvorene, kako se već nas trojica usaglasimo  da možemo imati partnere za razgovor'',  zaključio je Čović.