BiH
0

Banjaluka: 85 miliona KM za porušene džamije?

Sarajevo-x.com
Sudskim procesom koji se ovih dana intenzivira pred Osnovnim sudom u Banjaluci, Islamska zajednica BiH tražiće od Republike Srpske odštetu od 85 miliona KM za porušenih 14 banjalučkih džamija.

Piše: Asim Bešlija

Sudskim procesom koji se ovih dana intenzivira pred Osnovnim sudom u Banjaluci, Islamska zajednica BiH tražiće od Republike Srpske odštetu od 85 miliona KM za porušenih 14 banjalučkih džamija. Potvrdio je ovo Esad Hrvačić, pravni zastupnik IZ pred banjalučkim sudom. Sve džamije srušene su tokom 1993.godine, kada na području grada nije bilo borbenih dejstava, i namjera Islamske zajednice je da dokaže krivicu i odgovornost vlast RS za ova rušenja. Prema riječima Hrvačića, sudu je priloženo stotinjak pisanih dokaza a postoji i dosta svjedoka rušenja koji će se pojaviti na suđenju, za koje su održana tek tri ročišta. Materijalna strana presude je bitna ali najbitnija je odgovornost, naglašava on.

'Ono što je bitnije u ovom postupku osim te materijalne štete jeste da se od strane RS i grada Banjaluka prizna građansko-pravna odgovornost za rušenje 14 džamija u toku 93-će godine, kao i kontinuitet uklanjanja porušenih objekata koji su odvezeni na deponije otpada, te da je to organizovano od strane vlasti', naglašava Hrvačić.

Dokazi koje posjeduje Islamska zajednica uključuju i brojne dokumente-molbe putem kojih se mole banjalučke ratne vlasti da zaustave rušenje objekata, među kojima su i dva značajna kulturno-historijska objekta svjetskog ranga – džamije Ferhadija i Arnaudija.

Kontraargumenti odbrane svode se na to da je nakon počinjenog rušenja, vlast RS progonila NN osobe, ali da te osobe ni nakon 15 godina nikad nisu otkrivene. Islamska zajednica zatražila je i vještačenje kako bi dokazala da su na lokalitetima Ramića i Karanovca deponirani ostaci miniranih džamija, te će i nalazi vještaka biti dokazni materijal.

Tužba protiv RS za rušenje džamija pred Osnovnim sudom u Banjaluci, inače, stoji više od pet godina a da sud nije našao za shodno da od 2000-te do danas pokrene postupak. Nakon što je IZ uložila apelaciju Ustavnom sudu BiH, banjalučkom sudu je naloženo da krajem 2006-te pokrene postupak. Novo ročište i vjerovatno nova procjena štete objekata koji su po mnogo čemu bili neprocjenjivi, održaće se u junu ove godine.