Šetnja kroz oazu mira
0

Banjalučki Zoo park godinama prkosi nedostatku novca

Piše: D. T.
Mini Zoo park u banjalučkom naselju Trapisti je trenutno jedini zoološki vrt u Rrpublici Srpskoj, koji pored svih problema s nedostatkom novca već šestu godinu opstaje zahvaljujući entuzijazmu i pomoći u vidu donacija.

U kompleksu koji se nalazi na samoj obali Vrbasa u dijelu Trapistske šume, na površini od 25.000 kvadratnih metara, trenutno boravi oko 50 životinja.

U parku se mogu vidjeti medvjed, majmun, vukovi, lame, vijetnamske svinje, srne, nojevi, poniji te brojne vrste ptica, gmizavaca i sitnih životinja sa naših prostora.

Ipak, to nije dovoljno da bi ovaj mali Zoo park bio u istom rangu sa evropskim gradovima koji imaju velike zoološke vrtove i životinje iz svih djelova svijeta. O parku koji je zvanično otvoren 2006. godine, za sada se brine samo vlasnik kompleksa sa svojim radnicima.

U ovoj oazi mira, koja se nalazi na samo pet kilometara od centra grada, ali ipak daleko od buke i svakodnevne gužve, postoji i rekreativno-zabavni dio parka, gdje posjetioci mogu uživati u prirodi.

Tu je i restoran za osvježenje, ali i brojni sadržaji za najmlađe, koji, kako se čini, jedini istinski uživaju u Trapistima.

"Kompleks je osmišljen tako da osim razgledanja različitih vrsta životinja i biljaka, nudi i niz drugih sadržaja. Djeca mogu jahati ponije, a oni stariji jednostavno provesti dan i uživati u prirodi", navode u banjalučkom Zoo parku.

Odrasli koji žele obići vrt, kartu plaćaju dvije KM, a djeca iznad sedam godina po marku. Mališani do sedam godina se mogu besplatno upoznati sa svim sadržajima ove mini prirodne oaze.

Pored predivnog ambijenta i činjenice da ovo mjesto mogu posjećivati i građani sa tanjim novčanikom, banjalučki Zoo park se već godinama susreće sa hroničnim problemom nedostatka finansijskih sredstava.

Kroz galeriju fotografija, portal Sarajevo-x.com će vam omogućiti da prošetate djelovima banjalučkog Zoo parka, a sve stanovnika grada na Vrbasu, ali i druge građane BiH koji još nisu podsjetili ovu prirodnu oazu, pozvati da to urade što prije.