BiH
56

Banjalučki studenti izlaze na proteste unatoč zabrani

Anadolija
Nikola Dronjak (Foto: Al Jazeera)
Nikola Dronjak (Foto: Al Jazeera)
Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske danas zabranilo studentske proteste koji su najavljeni za sutra, 12. juna, tačno u podne, u Banjoj Luci se pojavio strah da bi moglo doći i do obračuna između studenata i građana, s jedne, te policije, s druge strane.

Pogotovo jer je, kako neslužbeno saznaje agencija Anadolija, Centar javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka zatražio je pomoć u ljudstvu iz više susjednih centara javne bezbjednosti u Republici Srpskoj (RS).

Inače, iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka uputili su dopis Skupštini studenata Studentskog doma “Nikola Tesla” o zabrani studentskih protesta najavljenih za srijedu u Banja Luci.

U dopisu iz CJB Banja Luka navodi se da se “zabranjuje” Skupštini Studentskog centra da 12. juna u vremenu od 11.45 do 16.45 sati organizira i održi javni skup u pokretu, određenim banjalučkim ulicama.

U obrazloženju MUP-a RS se, kao razlog za zabranu protesta, navodi to da bi "maršutom koju su odabrali studenti ugrozili saobraćaj, kao i rad osnovnih škola i vrtića u čijoj blizini bi bili protesti održani".

Međutim, studenti su, unatoč tome, potvrdili da će protesti, ipak, biti održan, te da će ako treba "golim rukama ići na tenkove".

Peđa Stanković, predstavnik grupe Šetači kazao je za agenciju Anadolija da su građani spremni da sa studentima izađu na ulice.

"Nadamo se da policija neće intervenirati, jer bi to bilo kontraproduktivno. U svakom slučaju Šetači neće odustati. Građani će se boriti za svoja prava", kazao je Stanković.

Ugledni banjalučki novinar Mišo Vidović rekao je za AA da su sutra sve opcije otvorene, pa i ta da dođe do obračuna između policije i studenata, odnosno građana.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je u ponedjeljak pozvao Nikolu Dronjka, predsjednika Studentske unije "Nikola Tesla“ na sastanak, što je ovaj odbio.

Protesti su zakazani jer studenti traže izgradnju četvrtog paviljona u banjalučkom Studentskom centru, pravdu za porodicu Vulić, ostavku ministra prosvjete Gorana Mutabdžije, kao i da se počne sa rješavanjem problema nezaposlenosti i sa borbom protiv korupcije i kriminala u RS