BiH
77

Banjalučki štrajkači: Dodik nam maše iz svog službenog automobila

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Svakim danom banjalučkim štrajkačima u parku Mladen Stojanović priključi se novi obespravljeni građanin, koji ne vidi drugi izlaz nego u javnom protestu.

Tako se i Radenko Pecar iz Prijedora juče pridružio štrajkačima u namjeri da ovim hvatanjem za slamku ostvari svoja osnovna ljudska i građanska prava.

Ovaj demobilisani borac Vojske RS-a (VRS) je ostao bez posla, a firma u kojoj je radio reorganizovana je. Međutim, oni koji su prije reogranizacije štrajkovali, jer je firmi prijetio stečaj, dobili su otkaz po nalogu načelnika opštine Prijedor.

"Nemam nikakva primanja i doveden sam u situaciju da ne mogu da platim ni najosnovnije račune, pa su mi prije par sedmica došli iz elektrodistribucije i isključili električnu energiju", izjavio je ogorčeni Radenko.

On je došao do ruba životne egzistencije i jednini izlaz vidi u štrajku, nadajući se da će funkcioneri RS obratiti pažnju na njega i ostale štrajkače. Po njegovom riječima dotakao je dno dna i zbog toga i nije imao preveliku želju da daje duge izjave novinarima.

Svi smo mi u istom jadu

Miroslav Ignjatović je iz Banje Luke, sin je poginulog borca i štrajuje već 35 dana.

On tvrdi da je sramota da svoja prava mora da rješava šrajkujući u parku, ali da ne vidi drugi izlaz.

"Prava koja bi trebali da imamo spominju se samo na papiru ali se ne poštuju. Ovdje prava nema niko, bez obzira kojoj kategoriji pripadaju. To je svima jasno samo ljudima treba doći do svijesti kako bi se pobunili protiv ovakvog stanja u društvu", ističe Miroslav.

On je dodao da je cijelo stanovništvo RS-a u zajedničkom jadu, te da se činom ovog javnog protesta štrajkači ne bore samo za sebe nego za cjelokupnu obespravljenu populaciju.

Štrajkači odlučni da istraju

Teške životne okolnosti su na javni protest navele i Danijela Radića iz Prijedora. On je u parku Mladen Stojanović 42. dan, pridruživši se sestri Danijeli koja je došla desetak dana ranije.

"Već 25 godina naša porodica nije stambeno riješena. Kao djeca smo već bili u ovakom istom šatoru u kojem smo i danas. Nakon toga smo dobili smještaj u neuslovnim barakama gdje smo trebali da živimo privremenom i bili smo na listi dobijanja stanova kao prioritet. Međutim, sa te liste smo i nepoznatih razloga skinuti", kaže Danijel.

Ono što Danijela najviše boli jeste činjenica da neki koji su dobili stanove, iste danas daju pod zakup.

Nismo ovdje došli na kampovanje

Čovjek koji je pokrenuo štrajk, Njegoš Tomić, razočaran je na vlast koja nema sluha za probleme koje je ova grupa uputila i putem medija, ali i lično, odlazeći u kancelarije ministarstava RS-a.

"Režim koji vlada u RS-u isprao je građanima mozak, pa se dešava da mi koji se borimo za osnovna prava čovjeka, a to je da radi i egzistira, nekada budemo popljuvani od stanovništva koje ne živi ni malo bolje od nas, ali je hipnotisano lažima koje im stižu iz medija", tvrdi Tomić.

On naglašava da štrajkači nisi došli u Banju Luku da kampuju nego da izraze svoje negodovanje, te da će u narednom periodu održati sastanak gdje će razmišljati o pokretanju većih protesta.

"Ne znamo koliko će nam se ljudi pridružiti, ni ko će sve stati na našu stranu a ko protiv nas. Važno je istaći da mi nismo pripadnici niti jedne patrije. Mi smo pripadnici obespravljenih građana, a od vlade tražimo da zaštiti naša prava i da se drži zakona", naglasio je Tomić i dodao da zakone niko ne sprovodi i da to i jeste uzrok teškog stanja u ovom entitetu.

On tvrdi da niko od nadležnih nije obilazio štrajkače danima, te da se prije neki dan desilo da im je predsjednik Dodik prolazeći službenim autom, čak i mahnuo kroz prozor.

Arogantnost funkcionera, kako kažu štrajkači, daje im snagu da idu do kraja i da ne pokleknu.

"Ići ćemo u protestne šetnje, makar i saobraćaj stopirali na neko vrijeme i ne dali im da izađu iz zgrade vlade", izjavio je Tomić u razgovoru sa novinarom portala Klix.ba.