BiH
2

Banjalučki štrajkači: Ako nam ne budu odgovorili na zahtjeve tražit ćemo azil u trećim zemljama

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Banjalučki štrajkač Miroslav Gnjatović koji mjesecima traži pravdu u šatoru, u parku Mladen Stojanović, u izjavi za Klix.ba je ikazao da je razočaran jer niko ne haje za njegovu budućnost i sudbinu ostalih štrajkača.

"Prošlo je više od 100 dana kako štrajkujemo i niko ne haje za naše zahtjeve. Sve više gubim nadu da se u ovoj državi može normalno živjeti i da će nam iko ko je odgovoran za naše probleme pomoći", rekao je Miroslav koji je oca izgubio kao propadnika Vojske RS.

Gnjatović se odlučio za štrajk jer na drugi način nije mogao da ostvari svoje pravo na zaposlenje. Iako mu je kao sinu poginulog borca VRS obećavano da će dobiti stabilno zaposlenje, on nikada nije dobio šansu da dobije redovan posao.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ja se ovim štrajkovanjem ne borim samo za svoja prava nego za prva svih onih koji su izgubili pravo na život", naglašava Miroslav.

Od njega smo saznali da bi sljedeće sedmice u posjetu štrajkačima trebao da dođe ministar rada i boračko-invalidske zaštite vlade RS, Milenko Savanović.

"Mi ne vidimo drugu mogućnost nego da ako ljudi iz vlasti ne usliše naše zahtjeve i molbe odemo u ambasade u Sarajevu i zatražimo azil u trećim zemljama", rekao je razočarani Miroslav i dodao da ga ne bi začudilo kada bi vladajući političari ukinuli invalidnine za porodice poginulih boraca i boračke dodatke za demobilisane borce, pošto se od njih može očekivati jedino da uzimaju i ništa ne daju.