Prijave zbog plakatiranja
53

Banjalučki “šetači” odlučili udariti po džepu političara

Piše: D. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Banjalučki “šetači” odlučili su uvesti nove metode građanskog aktivizma te novim aktivnostima početi novčano kažnjavati političare, koji nepropisno lijepe plakate tokom predizborne kampanje.

Prema informacijma iz građanske inicijative “Park je naš” kazne za nepropisno plakatiranje kreću se od 500 do 7000 KM po pravnom licu.

“Za vrijeme predizborne kampanje možemo ih kazniti kako oni nas najčešće kažnjavaju – po džepu. Zato budimo odgovorni i aktivni građani i slikajmo plakate svih kandidata/kinja koji su postavljeni na nedozvoljenim površinama. Sav novac od kazni ide u budžet, što je takođe veoma važno”, naglašavaju aktivisti građanske inicijative “Park je naš”.

Oni podsjećaju kako je plakatiranje zabranjeno na zgradi Administrativne službe Grada, sudovima, državnim i entitetskim institucijama, zdravstvenim ustanovama, grobljima, spomen-parkovima, spomenicima, muzejima, zaštićenim objektima, školskim ustanovama, vjerskim objektima, komunalnim objektima i uređajima u javnoj upotrebi, javnoj rasvjeti i drvoredima, osim na mjestima predviđenim za oglašavanje i plakatiranje.

“Zato napravite fotografiju nepropisno postavljenog plakata. Odštampajte je, a na papiru napišite lokaciju na kojoj je fotografija snimljena, datum i vrijeme. Ako šaljete putem elektronske pošte, ispod slike napišite lokaciju, datum i vrijeme. Slike možete lično predati u Komunalnoj policiji u ulici Kralja Alfonsa XIII br. 12a Banja Luka, kao i na mail: [email protected]”, poručili su “šetači” u svom proglasu.