Do 1. septembra
42

Banjalučki "šetači" mijenjaju strategiju

Piše: D. T.
Nakon punih 50 dana mirnog izražavanja protesta, banjalučki "šetači" su donijeli odluku da se šetnje, do 1. septembra organizuju jednom sedmično, saopšteno je na Facebook grupi građanske inicijative "Park je naš".

Banjalučki “šetači” objašnjavaju kako već duže vrijeme postoji ideja da se okupljanje nastavi svakodnevno, ali da se koncept šetnji izmjeni.

“Svjedoci smo da je veliki broj ljudi na godišnjim odmorima i da je očekivano entuzijazam nekih šetača opao, pa ne dolaze svaki dan na šetnje. Kako bismo na najefikasniji način iskoristili energiju i snagu koju imamo, sinoć smo se kod Starog hrasta dogovorili da od danas do 1. septembra sedmično organizujemo jednu šetnju, a ako postoji potreba i dvije ili više šetnji sedmično”, objašnjavaju “šetači”.

Oni dodaju kako je jedan od razloga za ovu promjenu i činjenica kako je većina onih koje svakodnevno pozivaju na odgovornost, na nezasluženim godišnjim odmorima, pa ne mogu da čuju buku “šetača”.

“Ideja je da se fokusiramo na jedan dan u sedmici, u zavisnosti od drugih dešavanja u gradu i našeg slobodnog izbora, da nas dođe što više na šetnju, da organizujemo sve popratne sadržaje i pošaljemo jasnu poruku koju će mediji prenijeti. Sljedeća velika šetnja će biti naredne sedmice, ukoliko u međuvremenu ne nađemo odgovarajući povod za organizovanje šetnje”, poručuju aktivisti građanske inicijative “Park je naš”.

Na kraju njihovog saopštenja je navedeno kako ovu promjenu ne treba posmatrati kao korak priznavanja poraza, već kao strateški uzmak prije velike medijske, javne i pravne bitke u septembru, ali i nastavkom borbe nakon izbora, bez obzira na rezultata izbora.