Ponovo ukazali na težak položaj
40

Banjalučki distrofičari organizirali protestnu šetnju zbog otpuštenih radnika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Drugi put u ovom mjesecu radnici-distrofičari i stanari bivšeg Zavoda distrofičara RS-a u Banjoj Luci, uz podršku Građanske inicijative "Park je naš“, organizirali su protestnu šetnju, a povodom otpuštanja sedam radnika- distrofičara i drugih problema u toj ustanovi.

Solidarnost su im danas izrazili i drugi građani Banje Luke, učestvujući u protestnoj šetnji od prostorija Zavoda distrofičara do Trga Krajine.

Protestirajući zbog otkaza koje je dobilo sedam distrofičara bivšeg Zavoda, a sada Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS-a, ukazali su i na težak položaj u kojem se godinama svi zajedno nalaze, a koji nadležni ne rješavaju.

Nedavno su se pismeno obratili i svim klubovima poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, ukazujući da su Centru potrebni kompetentni, a ne partijski postavljeni kadrovi, koji mogu izvući tu ustanovu iz višegodišnjih problema.

Vlada RS-a je prije više od godinu i po dana kupila Zavod distrofičara u Banjoj Luci, te mu promijenila naziv u Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, ali nije izvršila obaveze koje je tada preuzela da bi 55 zaposlenih, od kojih 35 osoba s invaliditetom, imalo uvjete da rade i zarade novac za život.

Nije izvršena sanacija objekta i opreme, pa se objekt raspada, a plaće radnicima i dalje kasne.

U pismu, koje je potpisalo više od 20 radnika-distrofičara, ponovo tvrde da je v. d. direktora Dragić Gojković, od postavljanja na funkciju u januaru, učinio sve da ovo preduzeće ne bude preduzeće u kojem i dalje treba da rade invalidi.

Tvrde da su “svakodnevno izloženi torturi, maltretiranju, omalovažavanju i poniženju, kako od Gojkovića tako i od menadžmenta koji je on sam angažovao bez konkursa na radna mjesta jer su to njegovi lični prijatelji”.

Navode i da je, pod prijetnjom otkaza s posla, nezakonito organiziran “namješteni sistematski pregled kroz koji su neposlušne i nepodobne invalide proglasili nesposobnima za rad, na osnovu čega je sedam invalida dobilo otkaze”.

Još jednom su ponovili zahtjev za poništenje rješenja o otkazima za sedmoro radnika distrofičara i njihovo vraćanje na posao, te zatražili i smjenu Gojkovića, sanaciju zgrade koja je predviđena kupoprodajnim ugovorom i ugrađivanje statusa osoba koje nisu u radnom odnosu, odnosno penzionerima, u pravilnik o stanovanju.

Traže od resornog ministra Petra Đokića da ih posjeti, jer će, u suprotnom, uslijediti radikalniji koraci.