BiH
0

Banjalučki alpinisti osvojili najviši vrh Južne Amerike

FENA
Foto: Facebook
(Foto: Facebook)
Poslije najviših vrhova Evrope i Afrike, Elbrusa i Kilimandžara, članovi Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” iz Banje Luke, Miroslav Trivić i Miroslav Bundalo, uspješno su osvojili i najviši vrh Južne Amerike, Akonkagvu, koji se nalazi na 6.962 metra nadmorske visine.

Ekspedicija je izvedena od 3. do 13. februara, a sam vrh je osvojen za rekordnih osam dana.

Banjalučki alpinisti na put su krenuli 27. januara.

"Dozvolu smo dobili na 20 dana, od 3. do 23. februara, ali smo zbog vremenske prognoze morali da ubrzamo uspon, tako da smo preskočili nekoliko aklimatizacija, nadajući se da će se organizam dobro prilagoditi visini, što se ispostavilo kao tačno. U trenutku kad smo započeli penjanje, na vrhu je vjetar puhao preko 100 kilometara na sat, tako da se tih dana nije niko ni penjao, a prognoza je govorila da će 11. i 12. februar biti s vjetrovima od 30 do 40 kilometara na sat i temperaturom oko -20 stepeni celzija, što je bilo prihvatljivo za uspon", izjavio je Bundalo.

Uz zahvalnost svojim porodicama i prijateljima, on je posebnu zahvalnost uputio sponzorima, bez kojih ova ekspedicija ne bi bila izvedena: Gradu Banja Luka, Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, Ministarstvu trgovine i turizma i "Banjalučkoj pivari“.

Pohod na najviši vrh Južne Amerike je dio projekta "Sedam vrhova“, osvajanje najviših vrhova na sedam kontinenata.