BiH
0

Banjalučka Toplana pred stečajem ili reorganizacijom

FENA
Krajem maja bit će poznata sudbina banjalučke "Toplane", a opcije su stečaj ili "oživljavanje" ovog preduzeća koje kontinuirano ostvaruje gubitke i na kraju prošle godine dostigli su iznos od 53 miliona, čime je gubitak iznad visine kapitala iskazan u iznosu 9.313.430 KM.

Imovina “Toplane” je na nivou dvije trećine kratkoročnih obaveza, čime je ugrožena i tekuća likvidnost.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović kaže da je “sazrela” situacija i da se mora podvući crta.

"Moramo podvući crtu i odrediti se da li će to biti stečaj, a u stečaju reorganizacija preduzeća na način da "Toplana" može stabilno funkcionisati. Vrijeme je da se kaže da li se ide u stečaj ili će biti osposobljeno na neki drugi način, za koji bi trebale desetine, pa i stotine miliona maraka koje u ovom času ne vidim", rekao je Gavranović u pauzi zasjedanja Skupštine Grada Banja Luka.

Postavio je i pitanje kako može da funkionira preduzeće koje ostvari prihod po osnovu naplate usluga od građana u iznosu od 25 miliona, a samo za mazut treba da bude izdvojeno 32 miliona KM.

"U startu se samo po osnovu energenta gubi sedam miliona KM godišnje. Neko mora to da namiri ili kaže da cijena mora da ide gore", rekao je Gavranović i dodao da se on ne zalaže za povećanje cijene grijanja, već da se nađe rješenje koje će osposobiti preduzeće i spasiti ga od propadanja.

Na sjednici Skupštine Grada Banja Luka razmatrani su i izvještaji o radu gradskih preduzeća, a gradonačelnik tvrdi da su svi direktori javnih preduzeća pod lupom i praktično u fazi reizbora.

"Tamo gdje utvrdimo da posebno ima problema i lične odgovornosti, nije problem da smijenimo te ljude", naveo je Gavranović.