Prvi otvoreni Ski-kup
0

FOTO / Banjalučani skijali na Velikom brdu u naselju Starčevica

Piše: D. T.
Foto: G. ./Klix.ba
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Uz iskrene osmjehe, pokoji pad, čaj i kuhano vino danas je na Velikom brdu u banjalučkom naselju Starčevica organiziran prvi otvoreni Ski-kup “Starčevica 2012” na kojem je učestvovao veći broj skijaša i onih koji su tek osjetili čari ovog zimskog sporta.

Manifestaciju, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, organizirali su MZ Starčevica i istoimeni skijaški kub iz ovog banjalučkog naselja. Skijaškom kupu je prethodila petodnevna besplatna škola skijanja, koja je pod motom “Dođi na Starčevicu, nauči da skijaš”, organizirana na Velikom brdu.

Tokom prethodnih dana veliki broj banjalučkih mališana, ali i odraslih naučili su svoje prve skijaške korake, a neki su jednostavno dolazili da se druže i uživaju na snijegu. Mini-kamp, odnosno besplatna škola skijanja trajala je tokom čitave sedmice, od 11 do 15 sati, a današnji Ski-kup je bio idealna prili ka se vide rezultati skijaške škole.

Organizatori su istakli kako je osnovni cilj akcije bio da se mladi upoznaju sa skijanjem, ali da se i gradskim ocima da do znanja kako Veliko brdo na Starčevici ne treba da bude građevinsko zemljište, već mjesto za promociju zimskih sportova i okupljanja mladih iz Banje Luke.

“Skijanje je relativno skup sport, pa je ovo bila idealna šansa za one koji nisu u mogućnosti da odu na planinu i osjete čari skijaških disciplina ”, poručili su organizatori današnjeg druženja. Današnjem Ski-kupu pridružili su se i pojedini banjalučki muzičari, a prisutni su se mogli ugrijati uz kuhano vino i čaj.

Pored skijaša, na Starčevici je bilo i puno onih koji su došli na bordanje, sankanje ili čisto druženje sa komšijama, a nekima je omiljena disciplina bilo grudvanje.