BiH
10

Banjalučani šetali protiv saobraćaja na putu prema Banj brdu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više stotina Banjalučana iskoristilo je današnje lijepo vrijeme da šetnjom do spomenika palim Krajišnicima iz Drugog svjetskog rata na Banj brdu poruče gradskim vlastima da ne žele da na ovom mjestu bude dozvoljen saobraćaj automobilima.

Šetnju je organizovala inicijativa građana "Rekreativna zona Banja Luka", koja se bori da rampa na početku puta do najpoznatijeg banjalučkog izletišta ostane spuštena za automobile.

Do problema je došlo kada je najavljeno otvaranje restorana na ovom izletištu, zbog čega je najavljeno da će biti omogućen prolaz automobilima. Građani su se pobunili i pokrenuli inicijativu za zaštitu ovog područja, navodeći da će saobraćaj ugroziti pješake. U međuvremenu, restoran je otvoren, a Gradska uprava Banjaluke nije donijela konačnu odluku o tome kako će funkcionisati saobraćaj do restorana.

Organizatori današnje šetnje dijelili su građanima letke u kojima se navodi da je "saobraćaj prema Banj brdu bez ikakvog upozorenja dozvoljen, da se rampa diže svim automobilima koji se upute ka restoranu i da je jedina pješačka zona u Banjaluci koja se nalazi u prirodi praktično nestala" zbog čega su ljubitelji prirode pozvani da hodaju sredinom ulice i da se ne sklanjaju automobilima.

Na nekoliko stabala i stubova ulične rasvjete primjetili smo i zalijepljenu "potjernicu" za Slobodanom Gavranovićem, gradonačelnikom Banjaluke na kojima se navodi da je on "ubica pješačkih zona i zelenih površina".

Pozivu na šetnju i druženje u cilju očuvanja pješačke zone odazvao se veliki broj građana koji su iskoristili priliku da uživaju u divnom jesenjem danu.

Cilj organizatora bio je da pokažu "da u Banjaluci postoji pozitivni duh i da postoje ljudi od pokreta, kretanja i akcije, da brinu jedni o drugima i da žele budućim generacijama ostaviti nešto dobro i pozitivno".