BiH
2

Banjalučani se smrzavaju, Toplana u kolapsu, a Grad nema četiri miliona KM

FENA
Dok se Banjalučani danima žale na skoro hladne radijatore, banjalučka "Toplana" je u finansijskom kolapsu, a Grad nema četiri miliona KM neophodna za kupovinu mazuta kako bi se sezona grijanja privela kraju.

Nakon što su iz "Toplane“ saopćili sa sami ne mogu riješiti nagomilane gubitke od 52 miliona i obaveze od 62 miliona KM, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović rekao je danas da ni Grad nema potrebna sredstva za kupovinu mazuta i da četiri miliona KM to preduzeće mora samo da osigura iz svojih prihoda.

Gavranović ponavlja da se mora povući crta i napraviti koncept šta s "Toplanom" u narednom periodu.

"U prvoj fazi moramo donijeti odluke koje će osigurati da naredna sezona grijanja počne na vrijeme i da ne bude problema, a da istovremeno uđemo u fazu njenog finansijskog i tehnološkog restrukturiranja", kazao je Gavranović.

O problemima banjalučke "Toplane", čiji korisnici i na temeperaturi blizu nule nemaju grijanje ili trpe "mlake" radijatore, kaže, svakodnevno se razgovara.

"Skoro svakodnevno imamo sastanke s predstavnicima Toplane, posebno zbog stanja u kome se preduzeće i sistem grijanja nalaze",- rekao je Gavranović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Da je banjalučka "Toplana" nelikvidna, prezadužena i nesolventna i da je potrebno urgentno rješavati brojnih problema u tom preduzeću, znalo se i prošle, ali i ranijih godina.

Međutim, vlast je i lani za "Toplanu" uzela kredit od 22 miliona koji ide na teret Grada Banja Luka.

U Banjoj Luci je cijena grijanja među najvećim u BiH i po kvadratnom metru iznosi 1,65 s PDV-om, a računi se plaćaju tokom cijele godine.

Građani se sada pitaju kako da plaćaju usluge koje i nemaju.