BiH
0

Banjalučani se oprostili od novinara Bore Marića

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Komemoracija novinaru Bori Mariću, koji je preminuo u srijedu navečer, održana je danas u prostorijama Međunarodnog press centra. O Marićevom životu i radu govorio je direktor Centra i profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Miloš Šolaja.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Marić je nakon završene srednje škole otišao u Beograd da studira pravo, ali je znao da se pravom nikada neće baviti i da će novinarstvo biti njegov život. Tako je i bilo. Boro Marić je bio radoholičar koji je sve dao novinarskoj profesiji. Ušao je u novinarstvo kao brzi voz, sa piskom, i od tada je njegovo ime bilo sinonim za ozbiljnog, odgovornog i brzog novinara", rekao je Šolaja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je podsjetio da je Marić karijeru počeo u Oslobođenju, a potom je nastavio kao dopisnik Večernjih novosti i Telegrafa. Nakon toga je bio glavni i odgovorni urednik Glasa Srpske, a poslije toga dopisnik Politike iz Banje Luke.

"Iako nikada nije pokazivao uređivačke ambicije, svojevremeno je prihvatio ponudu i postao urednik Glasa Srpske. Vagao je svaku riječ, pažljivo osmišljavao uređivačku politiku, znao je svakog novinara ponaosob. Bio je rob posla, ali su tiraž i ugled rasli. Karijeru je završio u Politici, tom vječnom snu svih novinara naše generacije", istakao je Šolaja.