Druženje i peticija
9

Banjalučani protiv betonizacije plaže kod Zelenog mosta

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Brojni građani Banje Luke dan provode na plaži kod Zelenog mosta, gdje uživaju u sportsko - rekreativnom druženju čiji je cilj upoznavanje građana sa planiranim regulacionim planom za pomenutu plažu, te organizovano potpisivanje peticije za njegovu izmjenu.

Okupljanje, koje je počelo u podne i traje sve do 20 sati organizovao je Savjet mjesne zajednice Obilićevo 2, u saradnji sa nevladinom organizacijom “Klub od 15 do 100”. Potpisivanje peticije pokrenuto je jer postojeći regulacioni plan na mjestu današnje plaže, poznate po imenu Abacija, predviđa izgradnju sportskih objekata i parkinga.

“Naš cilj je da prikupimo najmanje 2.000 potpisa protiv izgradnje na plaži, koji ćemo nakon toga predati gradskim vlastima kako bi došlo do izmjene regulacionog plana. Odziv građana je dobar i pomenuti broj potpisa mogao bi biti prikupljen tokom dana”, rekli su za Klix.ba organizatori današnjeg druženja u Banjoj Luci.

Građani koji žive nedaleko od pomenute plaže također su izrazili svoje oštro negodovanje zbog najave gradnje na, kako tvrde, jedinoj uređenoj plaži u gradu na Vrbasu.

“Dosta je betonizacije i uništavanja Banje Luke. Ova ideja im neće proći”, glasno je poručio jedan od stanara obližnjih zgrada. Tokom današnjeg druženja građani imaju priliku igrati stoni tenis, odbojku na pjesku, basketa i mnoge druge sportove.

Za dobru atmosferu na poznatoj banjalučkoj plaži zaduženi su lokalni DJ-i, a prema onome što se može vidjeti, druženje u Banjoj Luci trajat će duže od planiranog, to jeste do kasnih večernjih sati.

Vezani članci