Izgradnja napreduje, ali ne dovoljno
0

Banjalučani će opet dočekati Bajram u porušenoj Ferhadiji

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Fotoservis)
Banjalučki muslimani će i ovog Ramazanskog bajrama moći klanjati bajram namaz u džamiji "Ferhadiji", iako njena obnova još uvijek nije završena.

Razgovarali smo s Kasimom Mujičićem, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, koji nam je rekao da su zadovoljni do sada urađenim na ovoj džamiji, koja je ujedno i historijski i kulturni objekat pod zaštitom UNESCO-a, ali i da konačnog završetka treba još i vremena i novaca.

"Zadovoljni smo mi kako radovi teku. Sada se već nazire onaj njen izgled koji je imala prije rušenja u ratu. Ove godine izgradnja je dosta intenzivnija, sada je tu već i šadrvan, kapija, česma, a ne samo džamija. Ozidano je već i 18 metara minareta, od ukupnih 43 koliko je imala prije rušenja i koliko će imati i sada. Sada su već ozidane i dvije kupole, a zida se i treća", kaže Mujičić.

U dvorištu džamije će biti sagrađeno i turbe Ferhad-pašino, a njegovu izgradnju će pomoći i Vlada Unsko-sanskog kantona. Mujičić kaže da nema preciznih podataka koliko će Vlada USK izdvojiti, ali da su dobili čvrsto obećanje da će novac biti izdvojen. Premijer USK Hamdija Lipovača je i tokom nedavne posjete Banjoj Luci i uručio novčanu donaciju za džamiju u vrijednosti od 50.000 KM, a ima i drugih donatora koji su obećali pomoći.

"Vrlo je teško reći kada će izgradnja biti završena, nema nekog preciznog roka. Budući da je to objekat pod UNESCO-vom zaštitom ništa se ne smije raditi na svoju ruku, ali uvijek je i novac problem. Na neki način mi smo već neke radove razvršili, a da ih nismo platili. Ali, ima obećanja, dat će Bog", kaže Mujičić za Sarajevo-x.com.

Na samom početku kada je planirana obnova Ferhat-pašine džamije, računalo se da će za to biti potrebno 15 miliona maraka. No, Mujičić kaže da je sada već vidljivo da će taj iznos biti dosta manji.

Ferhat-pašina ili bolje znana kao Ferhadija džamija je bila centralni objekat u Banjoj Luci. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture 16. vijeka. Njenu izgradnju je finansirao Ferhat-paša Sokolović.

Aktiviranjem eksploziva koji su postavili srpski nacionalisti potpomognuti vlastima Republike Srpske, džamija je srušena u proteklom ratu, odnosno 7. maja 1993. godine. Ovaj datom se u BiH sada obilježava kao zvanični Dan džamija.

Banjalučani islamske vjeroispovjesti se nadaju kako će veoma brzo dočekati neki od bajrama i klanjati ga u obnovljenoj Ferhadiji. Do tada, namaz će obavljati i u ruševinama. Za vjernike će također sutra biti upriličen i tradicionalni "Bajramski koncert" u Banskim dvorima.