BiH
1.5k

Banjac: Neću se odazvati Tužilaštvu BiH sve dok mi ne dostave poziv na ćirilici

SRNA
Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Darko Banjac ponovo je danas zatražio od Tužilaštva BiH da mu poziv povodom davanja izjave o održavanju referenduma u Republici Srpskoj dostavi na srpskom jeziku i na ćirilici i naglasio da će se samo na taj način odazvati Tužilaštvu BiH.

"I prošli put sam dao izjavu da tražim od Tužilaštva BiH da mi dostavi poziv na srpskom jeziku i na ćirilici, jer prema Ustavu BiH postoji srpski jezik. Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim na srpskom jeziku i tražim da mi se dostavi poziv na srpskom jeziku i samo na taj način ću se odazvati Tužilaštvu BiH", izjavio je Banjac novinarima u Kozarskoj Dubici.

Banjac je naglasio da je njegovo ustavno pravo da koristi srpski jezik jer je biran da štiti Republiku Srpsku i svoj narod, a novinarima je pokazao poziv Tužilaštva BiH, pisan na latinici i jeziku dugog naroda, u kojem su navedene riječi "kaznenoga", "kazneno", "u svezi" i druge.

"Ovo možda jeste sitnica, ali neću dozvoliti da Sarajevo ili neko u Sarajevu vrijeđa mena kao Srbina. Tražim poziv na srpskom jeziku. Onda ću se odazvati u Tužilaštvo BiH, dati izjavu i braniti ono što je demokratsko pravo naroda, a to je referendum", dodao je Banjac.

On smatra da je Tužilaštvo BiH u političkom sporu i političkoj istrazi koju vodi za krivično djelo koje ne postoji i za koje tereti predsjednika Republike, koji ne može biti odgovoran za tu vrstu krivičnog djela.

"Predsjednik Republike ne donosi odluku o referendumu, koji je, sa druge strane, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srpske, osnovno sredstvo demokratije", objasnio je Banjac.

On je dodao da je očigledno da je Ustavni sud više politički nego pravni organ i naglasio da Ustavni sud ne može da donese odluku i kaže da je rezultati referenduma nisu važeći.

"To pokazuje da se više ne zna da li je on politički ili izvršni organ ili zakonodavni organ. Jedno znamo da nije - sud koji tumači Ustav BiH", zaključio je Banjac.

On je naglasio da je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma priznata Republika Srpska sa svim svojim nadležnostima i obilježjima koje je do tada imala, te da su protivustavne bile i odluke o ukidanju himne i grba Republike Srpske.