BiH
1.5k

Banja Luka: Veliki broj vjernika na džuma namazu u Ferhadiji

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
U obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci danas je klanjan džuma namaz uoči njenog sutrašnjeg svečanog otvaranja.

Džumi (molitva muslimana petkom) je prisustvovao veliki broj vjernika i zvaničnika, a banjalučka ljepotica bila je premala da primi sve, pa se klanjalo i ispred i u dvorištu džamije. Vjernicima se obratio Edhem Čamdžić, bivši banjalučki muftija, koji je kasnije u obraćanju novinarima rekao je da je Ferhadija polako rasla, jedrila, narasla i dobila svoje ruho.

"I Banja Luka je dobila svoje ruho, izgubila ga je 7. maja 1993. godine, pa smo pokušali da joj postavimo temelje 2001. godine, bilo je problema, ali smo uspjeli. Nemojte gledati na probleme, gledajte ono što je sreća, što je budućnost, što je bolje. Uvijek sam bio optimista, sa optimizmom je evo došao novi muftija, završio ovo, vidite, kako sjaji lijepo", rekao je Čamdžić.

Nabrajajući banjalučke vjerske objekte istakao je da "zajedno žive, ne svađaju se, ne tuku se".

"Ko se tuče - tuku se oni ljudi čiji su umovi pomračeni. Nema sukoba crkava i džamija, nema sukoba nacija i naroda, samo su sukobi ne cvilizacija, nego sukobi pomračenih umova. Ko sebi hoće da priušti da mu je um pomračen, neka sije govor mržnje. Ferhadija će slati poruke mira, poruke tolerancije, suživota, na prvom mjestu, poruke vjere", rekao je Čamdžić i dodao da je Ferhadija duhovni centar koji povezuje vjere.

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, rekao je da je ushićen i da je sve spremno "da sutra kao dobri domaćini dočekamo brojne delegacije i goste iz svih krajeva svijeta".

"Nadam se da ćemo, bar što se zvanica tiče, sutra poslati jednu lijepu poruku za bolji život i bolju budućnost. Molim sve u gradu Banjoj Luci da budemo dobri domaćini i da pokažemo da ovdje žive dobri ljudi. Želim da svi koji ovdje dođu, da se lijepo osjećaju i da sa lijepim osjećanjima odu iz ovog prelijepog grada na Vrbasu", rekao je Kozlić.

Džuma namaz klanjao je i Banjalučanin Muharem Kadić, koji je kazao da je bio ovdje i kada je srušena, i kada je građena, i sada, kada je obnovljena.

"Uvijek u životu sam optimista. Onog dana kada je srušena, u onoj radnji naše su žene plakale: 'Eto, Muhareme, ode nam Ferhadija, srušiše je', kažem ja: 'Nemojte plakati, Ferhadija će biti opet.' Tako mi zdravlja i Boga i svega - to je živa istina", rekao je on.

Behija Džonlić, koja je rođena u Banjoj Luci, ali sada živi u Londonu, došla je u Banju Luku povodom sutrašnjeg svečanog otvaranja Ferhadije. Prilikom razgovora sa ekipom Anadolije nekoliko puta je zaplakala, od sreće.

"Ferhadija naša, uvijek je ovako lijepa bila, pa je i sada isto, samo da Bog da da bude svijeta u njoj, da dolazi, onda će još ljepše biti", rekla je ona.

Ferhadija, zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, prvog bosanskog beglerbega, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je tokom rata u BiH, 7. maja 1993. godine, a ovaj datum u BiH se obilježava kao Dan džamija. Polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina.