BiH
0

Banja Luka: Uspješno izvršena šesta transplantacija bubrega

SRNA
Tim ljekara Kliničkog centra Banja Luka u saradnji sa kolegama iz Vojnomedicinske akademije (VMA) Beograd danas je u Banjoj Luci uspješno izvršio šestu transplantaciju bubrega sa živog davaoca na primaoca.

Primalac je bila tridesetosmogodišnjakinja, a davalac bubrega je njen otac.

Rukovodilac Transplantacionog tima Kliničkog centra Banja Luka Nenad Prodanović rekao je na konferenciji za novinare da  su eksplantacija i implantacija bubrega  protekle bez komplikacija, te da se oba pacijenta - i primalac i davalac, osjećaju  dobro.

Prodanović je naglasio da su svi bolesnici kojima je do sada izvršena transplantacija pokazali na kontrolnim pregledima izuzetno dobro stanje i dobru funkciju, odnosno nije bilo ni jedne posttransplatacione komlikacije.

Nefrolog KC Banja Luka Milorad Grujičić rekao je da je današnja transplantacija bila ukupno šesta, ali prva preddijalizna transplantacija u kojoj je pacijent u fazi predterminalnog zatajenja, što znači da nije došlo do dijalize.

On je dodao da je pacijentkinja kompletno obrađena na Nefrološkom odjeljenju Interne klinike KC Banja Luka.

"Pacijentica koja boluje od jednog sistemskog oboljenja nije došla u fazu da mora ići na hemodijalizu, tako da  današnja procedura predstavlja kvalitativan korak naprijed u transplantaciji bubrega", rekao je Grujičić i dodao da se preddijaliznom  transplantacijom ušlo u još jedno područje transplantacije. 
Prva transplantacija sa živog davaoca u Banjoj Luci urađena je 18. juna 2010. godine, takođe uz pomoć stručnjaka VMA iz Beograda, čime su se širom otvorila vrata dugo očekivanoj i prijeko potrebnoj transplantacionoj medicini u RS-u.