Protest ispred škole
0

Banja Luka: Učenici tvrde da ih je prevarila turistička agencija

FENA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo je danas od direktora Medicinske škole Banja Luka potpunu informaciju o dešavanjima na maturskoj ekskurziji u Španiji na kojoj su bili učenici trećih razreda, a koji drugi dan protestiraju tvrdeći da ih je prevarila Turistička agencije "Big nec" iz Laktaša.

Predstavnici učenika su iznijeli primjedbe na uvjete u hotelima u kojim su bili smješteni, a koji nisu odgovarali ponudi Turističke agencije, a nisu im ispoštovani ni najavljeni i plaćeni fakultativni izleti tokom ove ekskurzije koja je trajala od 26.maja do 2.juna.

Iz Ministarstva prosvjete RS-a navode da je organizator ekskurzije, odnosno škola, u skladu s Pravilnikom o izvođenju đačkih ekskurzija i izleta, odgovorna za pripremanje, izvođenje i evaluacije ekskurzije, prema predloženom programu.

„Pravilnikom o izvođenju đačkih ekskurzija i izleta je propisano da turistička agencija garantuje za oslobađanje učenika od svih dodatnih uplata i Ministarstvo će insistirati da organizator ekskurzije pronađe način da se učenicima vrati novac“, stoji u saopćenju resornog ministarstva.

Najoštrije osuđuju i, kako navode, ovakvo ponašanje turističke agencije, ali i organizatora koji nije smio dozvoliti naknadno prikupljanje novca za fakultativne posjete koje nisu bile predviđene, a ni planirane planom i programom izvođenja ekskurzije na određenoj destinaciji.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a još jednom skreće pažnju direktorima škola da im prilikom sklapanja ugovora s turističkim agencijama interes učenika bude na prvom mjestu.

Učenici trećih razreda banjalučke Medicinske škole protestirali su ispred svoje škole tvrdeći da ih je prevarila Turistička agencije "Big nec" iz Laktaša, koja je organizovala njihovu ekskurziju u Italiju, Španiju i Francusku.

Snježana Grbić, zamjenica predsjednika Savjeta učenika Medicinske škole, potvrdila je i da su im u Italiji uzeli po 20 eura za depozit, iako im je ranije rečeno da depozit ulazi u cijenu ekskurzije od oko 600 KM.

Pred dolazak u Španiju platili su također fakultativne izlete, gdje su u ponudi bila četiri po cijeni od 17 do 22 eura, međutim, "fakultativa" nije ispoštovana, niti je novac vraćen.

Učenici su najavili da će do četvrtka ići na nastavu, a ako im do tada ne vrate novac i dalje će stajati ispred škole.