BiH
118

Banja Luka: U tvrđavi Kastel pronađeno jaje iz 17. stoljeća

Klix.ba
Radnici preduzeća "Porobić", koji obavljaju rekonstrukciju najstarijeg istorijskog spomenika u Banjoj Luci, tvrđave Kastel, prilikom radova na bedemu pronašli su zanimljive predmete iz 17. i 18. stoljeća, a među njima i jedno potpuno očuvano jaje.

Pronađeno je jedno potpuno očuvano kokošije jaje sa tragovima maltera na ljusci, jedno đule, kao i dobro očuvani kovani klinovi od gvožđa, kazali su arheolozi Muzeja RS Slavica Arsenijević i Goran Simonović.

"Radnici su prilikom raziđivanja gornje zone bedema u njegovoj unutrašnjosti, u malteru, pronašli potpuno očuvano jaje. Zna se da je bedem, kao i ostali danas vidljivi dijelovi utvrđenja nastao u periodu turske vladavine, u vrijeme velikog građenja i dograđivanja na ušću Crkvene u Vrbas, od kraja 16. do početka 18. stoljeća", objasnio je Simonović za banjalučke medije.

Može se sa sigurnošću tvrditi da je i jaje dospjelo u zid u to vrijeme prilikom gradnje bedema, što pokazuje da su graditelji u namjeri da pojačaju vezivno svojstvo krečnog maltera kojim su tada zidali u njega dodavali i jaja.

Pronađeno đule, potiče iz vremena austrijsko-turskog rata iz 1737. godine, odnosno čuvene bitke kod Banje Luke koju su Austrijanci izgubili. Osim toga, pronađeni su i turska lula, keramičke posude i drugi predmeti iz turskog doba.

Do sada je istražen samo manji dio kompleksnog lokaliteta, smještenog u srcu Banje Luke.