BiH
0

Banja Luka: Sutra o odnosu medija i korupcije

FENA
Fondacija Friedrich Ebert i Transparency International Bosne i Hercegovine sutra u Banjoj Luci organiziraju okrugli sto o temi odnosa medija i korupcije.

Ove dvije nevladine organizacije u okviru redovnih aktivnosti implementiraju projekt „Otvoreno“, koji problematizuje funkcioniranje medija i njihovu ulogu u društvu, njihov odnos i utjecaj na djelovanje državnih i društvenih institucija, ali i javnosti, s obzirom na njihov veliki značaj i utjecaj.

Jedna od komponenti projekta je i uvid u regionalnu perspektivu, odnosno prezentovanja iskustava iz zemalja regiona.

Ovaj projekt ima za cilj unapređenje rada medija, kreiranje atmosfere dijaloga u društvu, povećanje otvorenosti institucija.

Funkcija medija u stvaranju i očuvanju demokratske i odgovorne vlade je bez sumnje višestruka, od podizanja svijesti građana pa do ukazivanja na pojedinačne primjere i slučajeve zloupotrebe povjerene moći radi sticanja lične koristi.

Iz godine u godinu rješavanje problema korupcije u BiH ostaje van liste prioriteta vlasti BiH, a s druge strane istraživanja iz godine u godinu pokazuju da BiH spada među najkorumpiranije zemlje Evrope.

O tome koliko mediji doprinose suočavanju s korupcijom, a koliko su i sami uključeni u korupcijsku praksu anesteziranjem javnosti, kao uvodničari će govoriti Verica Barać, predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije iz Beograda, Nerminka Emrić, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, Vladimir Šušak, novinar Radio-televizije Bosne i Hercegovine i Aleksandar Macanović, urednik EuroBlica Banja Luka.