BiH
76

Banja Luka: Šta će mladi dobiti ulaskom BiH u EU?

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Danas je u Banjoj Luci počela dvodnevna Konferencija "Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti BiH i regiona”, na kojoj učestvuju mladi iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, ali i političari iz entitetskih parlamenata i Vijeća ministara BiH.

Kako je prije početka konferencija izjavio generalni sekretar mladih PDP-a Srđan Čegar, ovo će biti jedinstvena prilika da se dobiju odgovori šta će mladi dobiti ulaskom BiH u EU, da li će to biti prilika za nove poslove, kao i da li sami mladi iz regiona mogu uraditi nešto po pitnju usavršavanja i školovanja, kako bi lakše došli do posla.

Prema riječima predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića konferencija će obilježiti 6 mjeseci predsjedavanja BiH Vijećem Evrope i ovo je prilika da mladi predstavnici političkih partija, studentskih organizacija, kao i predstavnici nevladinih organizacija iskažu svoj stav i uzmu stvar u svoje ruke, kada je riječ o evropskom putu zemalja regiona.

"Nažalost, okolnosti su nas tjerale da u prvi plan stavimo borbu protiv terorizma i migrantsku krizu, ali jedan od naših prioriteta tokom predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE su pitanja mladih i njihove bolje perspektive", rekao je ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak.

Šefica kancelarije Vijeća za Evropu u BiH Mary Enn Hennessy je ovom prilikom istakla da je bitan akcent konferencije na interkulturalnom i regionalnom dijalogu i borbi protiv nasilja i ekstremizma.

U okviru konferencije će biti održane tri panel-diskusije: "Budući lideri"; "Perspektiva mladih Evropa u budućnosti ili budućnost u Evropi", te panel-diskusija na temu: "Region u Evropi" na kojoj će učestvovati ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PS BiH i bivši predsjedavajući VM BiH Martin Raguž, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, te predstavnik mladih.

Konferencija će biti zatvorena u nedjelju, usvajanjem zaključaka i obraćanjima šefa Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu ambasadora Almira Šahovića i šefice Ureda VE u BiH Mary Ann Hennessy.