BiH
0

Banja Luka: Služba za poslove sa strancima preuzela 38 imigranata

FENA
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Imigracioni centar Istočno sarajevo
Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine preuzela je 38 ilegalnih migranata koje su danas pripadnici MUP-a RS, odnosno Centra javne bezbjednosti Banja Luka pronašli u šumi nedaleko od Banje Luke.

Nijedan od zatečenih ilegalnih migranata nije posjedovao identifikaciona dokumenta, a prema tvrdnjama koje su iznijeli u razgovoru s inspektorima Službe za poslove sa strancima riječ je o 18 državljana Afganistana, 17 državljana Somalije, dva državljanina Alžira i jednom državljaninu Palestine.

Prema njihovim tvrdnjama u zaseok Gajići kod Banje Luke dovezeni su rano jutros kamionom i ostavljeni u šumi uz tvrdnju vozača da su stigli u Republiku Hrvatsku, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U razgovoru s inspektorima za strance ova grupa ilegalnih migranata potvrdila je kako su u BiH došli iz Srbije. Prema njihovim tvrdnjama, državljani Afganistana su u prethodnom periodu boravili u srbijanskom azilantskom centru u Banji Koviljači, a ostatak grupe je bio smješten u azilantski centar Bogovađa kod Valjeva.

Svi su potvrdili da su registrirani u postupku azila u Srbiji.

Ukoliko se u predstojećoj istražnoj fazi njihove tvrdnje ispostavne tačnim, cijela grupa bit će vraćena u Republiku Srbiju po osnovu Sporazuma o readmisiji.