Vijeće za štampu BiH
0

Banja Luka: Seminar o temi "Javne ličnosti i javni interes"

FENA
Vijeće za štampu u BiH danas je u Banjoj Luci organiziralo seminar za predstavnike političkih partija/stranaka, nezavisne kandidate i predstavnike institucija vlasti o temi "Javne ličnosti i javni interes - Odgovornost i komunikacija s medijima".

Skupu su se odazvali predstavnici stranaka iz RS-a, koje su predstavnici Vijeća za štampu u BiH upoznali o odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Kodeksu za štampu i on-line medijima BiH i žalbenoj proceduri Vijeća za štampu u BiH.

Osnovni cilj je da se time doprinese osiguravanju prava javnosti na istinitu i profesionalnu informaciju.

Poseban akcent je stavljen na Poglavlje 7 – Ponašanje u izbornoj kampanji i Poglavlje 16 – Mediji u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH, kojima se regulira javna komunikacija političkih stranaka/partija i nezavisnih kandidata i odnosi s medijima tokom predizborne kampanje.

Iz Vijeća za štampu ukazuju da je poznavanje ovih odredbi podjednako važno i za predstavnike političkih partija i za medije.

Također, govorit će se i o primjeni Zakona o zaštiti od klevete te o političkom komuniciranju u Evropskoj uniji i uspostavljanju dijaloga između politike, medija i javnosti.

Seminari o ovoj temi do sada su održani u Sarajevu i Mostaru.