BiH
1

Banja Luka: Prvi put urađen operativni zahvat na nepokretnoj glasnoj žici

FENA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Hirurški tim Klinike za bolesti uha, grla i nosa Kliničkog centra Banja Luka prvi put je uradio mikro-hiruršku operaciju kod pacijenata s trajno nepokretnom glasnom žicom u nivou grkljana.

Ljekari su ugradili masno tkivo pacijenta u glasnu žicu kako bi obezbijedili adekvatan položaj glasnica što omogućava njegovu bolju komunikaciju.

Iz te zdravtsvene ustanove navode da je riječ o veoma kompleksnom mikrohirurškom zahvatu koji zahtjeva detaljnu dijagnostiku, preoperativnu pripremu pacijenta, medicinsku opremu koja može podržati realizaciju ovog zahvata i edukovan kadar koji se bavi ovom problematikom.

Pacijenti kod kojih je izveden ovaj visoko specijalizovani zahvat se oporavljaju bez postoperativnih komplikacija.

Najčešći uzrok paralize glasnica je povreda živca koji kontroliše mišiće grkljana, a koja može nastati zbog zapaljenskih procesa u grkljanu, hirurških intervencija na štitnoj žlijezdi, traume vrata, specifičnih procesa na plućima, te može biti i urođena.

Ljudi koji boluju od ove vrste bolesti imaju simptome slabog, jedva čujnog glasa.

Govor zahtijeva mnogo truda i teško je proizvesti jak zvuk, a mogu iskusiti tegobe s gutanjem, kao i s kašljem.

Pacijentima kojima je urađen zahvat značajno se poboljšava kvalitet života jer su zbog zdravstvenog problema i gubitka glasa imali otežanu komunikaciju i problem u svakodnevnim aktivnostima.

"Značaj novog operativnog zahvata za pacijente Kliničkog centra Banjaluka s ovim zdravstvenim problemom je veoma veliki jer na liječenje neće morati da idu u druge medicinske centre u regionu čime su smanjeni troškovi liječenja i transporta u druge zdravstvene ustanove", navode iz Kliničkog centra Banja Luka.

Novi, složeni hirurški zahvat uradili su mr sci. med. Zorica Novaković, doc. dr. Mirjana Ignjatić, doc. dr. Dmitar Travar, dr. Nataša Guzina-Golac ljekari Klinike za bolesti uha, grla i nosa Kliničkog centra Banja Luka pod nadzorom prof. dr. Rajka Jovića iz Klinike za bolesti uva, grla i nosa Kliničkog centra Vojvodine.