BiH
0

Banja Luka prva u BiH završila dio projekta "giljotina propisa"

FENA
Predstavnik Savjetodavnog servisa za svjetske investicije (FIAS) Tarik Šahović izjavio je da je Banja Luka prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je završio prvi dio projekta provođenja regulatorne reforme takozvane “giljotine propisa”.

"Banja Luka je završila prvi dio projekta, koji se odnosi na popis svih formalnosti, sve administrativne procedure koji se primjenjuju ispred grada privrednim subjektima i građanima", rekao je Šahović novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Banje Luke Dragoljubom Davidovićem, ističući da je sljedeći korak konsultacija lokalne vlasti sa privrednim subjektima.

On je podsjetio da se sprovođenje regulatorne reforme provodi u BiH i Republici Srbiji na sedam lokacija, dodao da je Banja Luka prva lokacija koja je ispoštovala rokove, uradila ključni korak ka poboljšanju poslovnog okruženja za privredne subjekte koji bi trebao rezultirati smanjenjem troškova, ubrzanjem procedura i poboljšanjem kvaliteta rada same gradske uprave.

Gradonačelnik Davidović je istaknuo da je predstavnicima FIAS-a skrenuo pažnju na procedure koje nisu u nadležnosti Administrativne službe Grada.

"Banjaluka je mnogo toga uradila, ali jako me brine, ono što nas usporava, a što je izvan gradske administracije, a to su neke procedure koje se provode u ministarstvima, Upravi za geodetske poslove i na drugim mjestima na što mi ne možemo uticati", rekao je Davidović.

On je istakao da bi regulatorna reforma na lokalnom nivou u Banjoj Luci trebala biti završena u martu ili aprilu naredne godine. "Kad završimo taj dio posla, to bi trebala biti inicijalna kapsula koja će pokrenuti i ostale nivoe. Jedan dio procedura su u stvari jedna cjelina koju provode lokalni i viši nivoi vlasti i određene institucije", zaključio je Davidović.

Grad Banja Luka sa FIAS-om koji je u sastavu Svjetske banke potpisao je 8. oktobra ove godine Memorandum o razumjevanju, koji se odnosi na sprovođenje regulatorne reforme u Gradskoj administraciji.

Regulatorna reforma, osim Banje Luke, implemetira se u Mostaru, Novom Sarajevu, Zrenjaninu, Vranju, Kruševcu i Užicu.