Zbog niskih temperatura
0

Banja Luka: Proždrljivi kormorani okupirali rijeku Vrbas

Piše: D. T.
Stotine gladnih kormorana je posljednjih dana okupiralo rijeku Vrbas u okolini Banje Luke, što prema mišljenju ribara, predstavlja veliki problem za riblji fond. Najveća jata uočena su Bočcu.

Banjalučki ribari, sa kojima smo razgovarali, tvrde da kormorani, hraneći se ribom, nanose veliku štetu.

"Oni su svake godine u ovo vrijeme tu, a odlaze u martu, ali ove godine ih je previše. Vjerovatno zbog činjenice da su nedavno bile izrazito niske temperature, koje su ih natjerale da iz manjih rijeka i jezera dođu do samog grada", pričaju nam lokalni ribari.

Oni tvrde da su kormorani nezasitne i izuzetno proždrljive ptice koje jedu oko pola kilograma ribe dnevno, što predstavlja veliku štetu po riblje fondove.

Isti problem se pojavio prije petnaestak dana i na Drinskom jezeru između Malog Zvornika i Zvornika, gdje trenutno boravi jato od oko 1. 500 kormorana.

Stručnjaci navode da ove ptice pripadaju vrsti nesita te da lete brzinom oko 60 kilometara na sat i, koristeći zračne struje, mogu preletjeti oko hiljadu kilometara bez odmora.

Sposobni su da rone do 13 metara u dubinu, a uglavnom se gnijezde u Letoniji, Estoniji Litvaniji, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj. Na naše prostore dolaze početkom zime i ostaju do marta.

Evropska zejednica je 1980. godine proglasila kormorane ugroženom vrstom pa je uvela zabranu na njihov lov, ali je zbog ogromnih šteta koje nanose ribljem fondu, kao i brzog razmnožavanja, zabrana ukinuta 1996. godine.

Kada su proglašeni ugroženom vrstom bilo ih je oko 30.000 na području Evrope, a sada se procjenjuje da ih ima oko 1,2 miliona.