BiH
119

Banja Luka pred otvaranje Ferhadije: Pojačano prisustvo policijskih snaga, neke ceste već zatvorene

Anadolija
(Foto: Ana)
Pred svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banja Luci, koje će biti upriličeno sutra, u ovom gradu i oko džamije pojačano je prisustvo policijskih snaga.

Za saobraćaj su već zatvoreni i neki prilazi i okolne ulice. Policijske snage preusmjeravaju saobraćaj, a kako saznajemo od ugostitelja, MUP RS-a već sedam dana provjerava sva prenoćišta, tačnije osobe koje traže smještaj u banjalučkim hotelima, hostelima...

U haremu Ferhadije rade se i posljednje pripreme za sutrašnje svečano otvaranje. Vjernici polako pristižu i na večerašnji program koji će biti upriličen u obnovljenoj Ferhadiji. U organizovanom dolasku u Banja Luku će sutra stići preko 100 autobusa. U i oko grada biće pojačane kontrole, ali u saradnji s drugim bezbjednosnim agencijama u BiH preduzete su mjere kontrole vozila kojima se dolazi organizovano.

Oko 10.000 posjetilaca prisustvovaće sutra svečanom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, a ovaj skup obezbjeđivaće preko 1.000 policajaca, saopštili su danas čelni ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.Istaknuto je da će oko Banjaluke biti punktovi kontrola, ali neće biti bespotrebnog zadržavanja organizovanog prevoza, jer će u svakom od njih biti policijski službenik.

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini. Ferhadija je predstavljala jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije koštala je više od 10 miliona KM, a trajala je oko 15 godina.