BiH
0

Banja Luka potpisala deklaraciju o evropskoj budućnosti BiH

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Jasmin Komić potpisao je danas Deklaraciju o evropskoj budućnosti BiH kojom se grad Banja Luka opredjeljuje za evropski put naše zemlje.

“Evropski put je najbolji izbor, mi ćemo se na taj način naći na putu kojim očekujemo promovisanje svih vrijednosti, kao što su održivi mir, ekonomski rast i razvoj, socijalna pravda i rješavanje mnogih problema”, rekao je Komić, novinarima nakon javne tribine održane u Banjoj Luci pod nazivom “U susret Evropi”.

On je istakao da BiH po prirodi geografski pripada evropskom prostoru i da se samo i formalno treba na tom putu naći.

“Kada će to biti, to niko sa sigurnošću ne može da kaže, ali mi kao lokalna zajednica podržavamo ove procese, cijeneći da će se na taj način stvoriti novi preduslovi i nove mogućnosti za naš napredak i današnje potpisivanje Deklaracije o evropskoj budućnosti BiH je opredjeljenje Banja Luke za dobrobit njenih građana”, naglasio je Komić.

Zamjenik ambasadora Delegacije Evropske komisije u BiH Andre Lis je izjavio da će gradovi i općine u BiH, potpisivanjem Deklaracije o evropskoj budućnosti BiH pokazati, odnosno potpisati svoje opredjeljenje da ubuduće predstavljaju evropske vrijednosti i da doprinose evropskim integracijama.

Lis je novinarima rekao da svaka zemlja može pristupiti EU onda kada se potpuno za to pripremi, naglasivši da je to jedan obiman posao.

“Nakon pristupanja EU svaka zemlja mora biti u stanju da potpuno primjenjuje sve zakone, pravila, principe i pravilnike EU , što znači da se za to treba dobro pripremiti”, rekao je Lis i dodao da je prvi naredni korak za BiH potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon čega može da se razmišlja o apliciranju za zemlju kandidata, odnosno za članstvo u EU.

Lis je naglasio da Deklaracija o evropskoj budućnosti BiH kao svaka druga deklaracija nema obavezujući karakter, ali da se njenim potpisivanjem priznaje opredijeljenost da se šire evropske vrijednosti i preuzima moralna i politička odgovornost.

Na pitanje kakvo mišljenje o BiH vlada u zemljama EU, Lis je odgovorio da je BiH često centralna ili centralni dio vijesti u EU, jer se svi još sjećaju rata koji se ovdje dogodio, što je jedan od razloga zbog kojeg se želi mnogo pomoći BiH da bi se pridružila EU što prije.

“Uopšteno javno mnijenje u Evropi zna vrlo malo o BiH, ali mislim da interes za ovu zemlju raste što se može vidjeti po sve većem broju posjetilaca iz EU BiH posebno tokom ljetnog perioda, znači možemo reći da BiH zauzima mjesto na turističkoj ruti evropskih turista”, ističe Lis.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je rekao da za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH treba ispunjavati političke uvjete, prije svega postići dogovor o reformi policije.

“Evropska komisija priprema redovni godišnji izvještaj o napretku koji će biti objavljen 6. novembra i onda ćemo vidjeti ocjenu. Ako do tada ne bude reforme policije očekujem da će se konstatovati određeni napredak u razvoju institucionalnih i administrativnih kapaciteta u BiH koji je rezultat višegodišnjeg rada, angažmana i nas u Direkciji za evropske integracije, ali i u svim drugim institucijama koje aktivno preuzimaju svoju ulogu u ovom procesu”, rekao je Topčagić.

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini zajedno s institucijama EU i Direkcijom za evropske integracije BiH, te EU infocentrima organizuju u ovoj i narednoj godini 22 javne tribine pod nazivom “Ususret Evropi”, čiji je cilj da diskusijom s građanima i nevladinim sektorom osigura više informacija o samom procesu evropskih integracija i zahtjevima koje čekaju BiH na evropskom putu.