BiH
0

Banja Luka: Počeli radovi na premještanju starog otpada

FENA
U okviru provedbe projekta "Upravljanje čvrstim otpadom u BiH", koji provodi preduzeće "Depot", u petak je zvanično najavljen početak radova na iskopavanju i premještanju starog otpada na regionalnoj deponiji u Ramićima kod Banje Luke.

Radovi na iskopavanju i premještanju otpada trajat će do 29. jula 2008. godine, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi tri miliona i 170 hiljada KM sa PDV-om.

Projektom su predviđeni radovi na iskopavanju kanjona kroz stari dio deponije u pravcu istok-zapad, kontroli iskopanog otpada, deponovanja, kompaktiranja i prekrivanja iskopanog otpada, izgradnja brane na istočnom dijelu deponije u cilju njene stabilizacije, kaptaža izvora koji se nalazi ispod otpada kao i drugi neophodni radovi.

Otvaranju radova na regionalnoj deponiji u Ramićima prisustvovao je i gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović, koji je rekao da su nakon izvršenih priprema stvoreni su uvjeti za realizaciju projekta iskopavanja i premještanja starog odlagališta.

"Današnji početak radova svakako predstavlja ključni momenat u procesu zbrinjavanja otpada i njegovog rješavanja na pravi način, kako ne bi uticao na zagađenje zemljišta i životne sredine uopće“, kazao je Davidović.

„U toku izvođenja radova vršit će se stalni monitoring, odnosno mjerenja kvalitete zraka i vode na deponiji, a građane ćemo na vrijeme obavještavati u slučaju pojave bilo kakvih nepredviđenih situacija“, izjavio je Momčilo Rokvić, direktor „Dpota”.